Format: 135x210 mm, Häftad
Antal sidor: 288
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789174410877

Efter fem miljoner år av tystnad

Ingemar Härd

Är det grammatik, fräckisar och lägersånger som gjort människan till en bättre överlevare än Tyrannosaurus Rex? I Efter fem miljoner år av tystnad utreder Ingemar Härd grundligt frågan om språkets uppkomst och betydelse. För att kunna forma och uttala annat än guttural rotvälska krävdes framförallt en sofistikerad hjärna. Hur den utvecklades kom att spela en stor roll för mänskligheten. Samtidigt som hjärnans ökade storlek var nödvändig för de tidiga människoapornas överlevnad höll den på att orsaka mänsklighetens undergång. Neandertalaren hade nämligen större hjärna än vi och hade den växt ytterligare hade det sannolikt lett till ett förödande antal dödsfall vid
förlossningen. Med en något mindre men bättre utnyttjad hjärna kunde människosläktet trots allt överleva. Vi lärde oss att tänka, tala och skapa samhällen men gav också utlopp för märkliga egenheter i vår språkliga samlevnad. Hur kommer det sig till exempel att småbarnsföräldrar och djurägare använder ett alldeles speciellt tonfall när de talar till sina små älsklingar?

Beställ e-bok

Ingemar Härd

Ingemar Härd är bosatt i Skövde och har tidigare skrivit fyra kriminalromaner tillsammans med Christian Diesen. Han arbetar som byggnadssnickare och frilansande journalist och är utbildad båtbyggare. I början av 1990-talet började han skriva professionellt, och sedan 2000 publicerar han featureartiklar för Populär Kommunikation om IT, kultur, mänsklig kommunikation samt byggnader och byggande. Efter fem miljoner år av tystnad. Språkets uppkomst (september 2011) är hans första fackbok.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla