Format: 140mmx215mm mm, Övrigt
Antal sidor: 319
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789170379413

Det ohyggliga arvet

Christian Catomeris

Gedigen och lättillgänglig
Dagens Nyheter

Plågsamt aktuell
Hallands Nyheter

Läs den alla. Läs den alla! Köp in den till bibliotek! Ge bort den i julklapp! Bered tid för läsning!
Helsingborgs Dagblad

Så skrev tidningarna när Det ohyggliga arvet utkom för första gången 2004. Den valdes till favoritbok av journalister, forskare och rappare. Den har använts som referens i två statliga utredningar om diskriminering, fungerat som läsning vid universitet och högskolor. Nu kommer denna populärvetenskapliga klassiker i ny reviderad upplaga, dessvärre lika aktuell som när den kom ut första gången.

Det ohyggliga arvet Sverige och främlingen genom tiderna beskriver förhållningssätt som präglat svenskars syn på främlingar från medeltiden fram till våra dagar. Med hjälp av exempel från myndighetstexter, litteratur, konst, film och samtida vittnesmål kartlägger Christian Catomeris djupt förankrade stereotyper om afrikaner, finnar, judar, »orientaler«, samer, resande och romer. Till denna nyupplaga har ett nyskrivet kapitel tillförts om Asiaten .

Beställ e-bok

Christian Catomeris

Christian Catomeris är journalist på Sveriges Television sedan många år. Han har varit reporter och redaktör på program som Aktuellt, Rapport, Korrespondenterna och Kulturnyheterna. Han var SVT:s Europakorrespondent 2010–2014 och 2015 erhöll han Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundations journalistpris för sin dokumentär Tillbaka till Lampedusa. Christian Catomeris har tidigare givit ut I fädrens spår, en intervjubok om invandring och faderskap, samt den historisk-etnologiska studien Gipskattor och positiv – italienare i Stockholm 1896–1910. Hans senaste bok, Dykaren som exploderade, är en reportagebok om det norska oljeundret och dess baksidor (tillsammans med Olivier Truc). Hösten 2017 släpps den populärvetenskapliga klassikern Det ohyggliga arvet...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla