Översättare: Marie Anell
Format: 133x206 mm, Häftad
Antal sidor: 263
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789174410112

Den stulna romanen

Nawal El Saadawi

Nawal El Saadawi skriver med kraft och känsla och tvekar inte att avslöja det förakt som den arabiska kvinnan ännu ibland behandlas med. I Den stulna romanen möter vi den faderlösa Zina som överges vid födseln av sin mor, Bodour. Hon växer upp som gatubarn, trots det blir hon tack vare sin begåvning och charm en sångerska som avgudas av alla. Men när Ahmad, ledare för en extremistgrupp, blir förälskad i Zina, vänder hennes lycka. Bodour å sin sida har aldrig hämtat sig från det hon gjorde. Efter att ha upplevt sitt livs kärlekshistoria med Zinas far, som dödades i fängelset, valde hon att ställa in sig i ledet, överge sin dotter och gifta sig med en man hon inte älskade. Att skriva på en roman är Bodours enda andningshål. Dessvärre misstänker hon att hennes man har stulit hennes roman eller är det bara inbillning? Hon får allt svårare att skilja verklighet från dröm.

Med ett slagkraftigt poetiskt språk berättar Saadawi om den arabiska kvinnans kamp i ett samhälle som styrs av korrumperade religiösa maktmän.

”En omskakande och samtidigt poetisk skildring av livet i Egypten från 1950-talet till början av 1990-talet (…). Nawal El Saadawi är en stor Egyptisk författare, feminist och aktivist. Alla som är intresserade av litteratur och av demokrati och jämlikhet borde läsa henne.”
Mösstanten.se

Nawal El Saadawi

NAWAL EL SAADAWI var en av förgrundsgestalterna under revolutionen i Egypten. Hon är en av arabvärldens mest stridbara feminister och hon deltog varje dag under demonstrationerna på Tahrirtorget. Hon har belönats med ett flertal litteraturpriser, bland annat mottog hon Stig Dagerman-priset 2012. Hennes författarskap är ett av dem som alltid finns med i Nobelpris-spekulationerna. Senast kom Den stulna romanen (2010) och Revolutionsskrivarna (2014). Läs mer på www.nawalsaadawi.net

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla