Illustratör: Klara Nordin Stensö
Format: 160mmx235mm mm, Övrigt
Antal sidor: 174
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753094

Den ömma modern

Klara Nordin Stensö

Klara är gravid med sitt första barn. Allt känns självklart och oproblematiskt. Men förlossningen blir traumatisk och när Klara ska göra det mest grundläggande av allt: mata sitt barn, så går det inte.

Den ömma modern är en självbiografiska serieroman där Klara Nordin Stensö tecknar sina egna erfarenheter av att föda barn och att amma, och krocken mellan förväntning och krass verklighet. Brösten ömmar och beter sig konstigt, en hurtig barnmorska klämmer och knådar och ungen vägrar äta. Olika amningsalternativ utforskas, nätterna blir kortare och kortare och stormen som hon och maken Isak kämpar emot för fullt blir allt kraftigare. 

Skickligt väver hon samman sin egen berättelse med politik och konstföremål kring amning genom historien. En femtusen år gammal egyptisk kalkstensstaty av en ammande kvinna stirrar stumt uppfordrande på Klara och hennes misslyckande. Viktiga män, från Aristoteles till Rousseau, har givetvis också haft åsikter även om amning. Det är inte undra på att Klara känner sig som världens sämsta mamma.

Klara Nordin Stensö (f. 1991 i Stockholm) debuterade våren 2022 med Den lilla lilla sjöjungfrun och har bland annat gjort illustrationer till krönikor i New York Times och kampanjer för Röda Korset. Hon har dessutom animerat kortfilmer till Jujja & Tomas Wieslanders kända barnvisor. Klara Nordin Stensö har en examen i Grafisk form och illustration från Konstfack. Hon är också utbildad systemvetare.

Det är en humoristisk skildring men också bokstavligt blodigt allvar som tar plats på de svartvita sidorna i Klara Nordin Stensös självutlämnande bok. Helhetsbetyg 4. Camilla Bergvall i BTJ-häftet  11, 2023

Klara Nordin Stensö

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla