Format: 138x210 mm, Flexband
Antal sidor: 316
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789170379932

Den ensamme terroristen?Om lone wolves, näthat och brinnande flyktingförläggningar

Michael Dahlberg-Grundberg, Mattias Gardell, Heléne Lööw

”Tveklöst en av årets viktigaste böcker”
DN

”Tillhör höstens viktigaste läsning”
Expressen

Höstens kanske viktigaste bok
Aftonbladet

Sveriges främsta forskare på radikalnationalistisk terrorism, Mattias Gardell och Heléne Lööw, har skrivit en ny bok tillsammans med massmedieforskaren Michael Dahlberg-Grundberg. Det är en bok om hur dagens radikalnationalistiska terror kan förstås och bekämpas i ett samhälle där sociala medier snabbt och lätt knyter samman människor i hela världen.

Heléne Lööw ger den historiska bakgrunden till hur terroristerna har arbetat över tid och hur polisen lyckats bekämpa dem tidigare, samt synar vågen av attentat mot asylboenden och HVB-hem.
Mattias Gardell tar sin utgångspunkt i de senaste årens terroristiska ensamvargar i vår närhet såsom Anders Behring Breivik, Peter Mangs, Anton Lundin Pettersson och Rakhmat Akilov som utförde terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Han sammanfattar vad vi vet om de drygt 100 ensamagerande terrorister som slagit till i Europa sedan millennieskiftet, och synar raskrigslitteratur och propagandakanaler som förespråkar metoden. Är verkligen ensamvargar ensamma? 
Michael Dahlberg-Grundberg kartlägger hur terroristerna hämtar näring och inspiration från nätet och de hatiska miljöerna där. Han visar på hur hatet i de sociala medierna driver fram ett slags känsla av att »någon måste göra något«. 

Beställ e-bok

Michael Dahlberg-Grundberg

Michael Dahlberg-Grundberg är fil. dr i sociologi, och är intresserad av politisk aktivism, sociala rörelser och digitala medier. Hösten 2017 är han aktuell med boken Den ensamme terroristen som han skrivit tillsammans med Heléne Lööw och Mattias Gardell.

Mer om författaren

Mattias Gardell

Mattias Gardell är professor i jämförande religionsvetenskap och vetenskaplig ledare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) vid Uppsala universitet. Hösten 2017 är han aktuell med boken Den ensamme terroristen? : om lone wolves, näthat och brinnande flyktingförläggningar som han skrivit tillsammans med Heléne Lööw och Michael Dahlberg-Grundberg.

Mer om författaren

Heléne Lööw

Heléne Lööw är filosofie doktor och har varit överintendent och chef för Forum för levande historia. Nu forskar hon uteslutande på nazistiska och nationalistiska rörelser. 2009 gav hon ut böckerna Nazismen i Sverige 1924–1979 och Nazismen i Sverige 1980–1999. Våren 2015 var hon aktuell med Nazismen i Sverige 2000-2014. Hösten 2017 kom Den ensamme terroristen, som Lööw har skrivit tillsammans med Mattias Gardell och Michael Dahlberg-Grundberg.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla