Översättare: Marie Anell
Format: 140x215 mm, Inbunden
Antal sidor: 170
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177752974

Pressbilder

Där vinden vilar

Samar Yazbek

Ali är nitton år och tvångsrekryterad till den syriska armén. Svårt skadad efter ett bombangrepp kämpar han för att nå ett närliggande träd. Ali drömmer om att kunna flyga upp till en av trädets grenar. Träden har alltid varit hans hem, och däruppe har han varit skyddad. Medan han kämpar sig fram mot trädet tänker han tillbaka på sitt liv. Han tänker på den nästan hundraåriga kvinnan som initierade honom i byns gamla tro, på sin barndom och sin djupa förbindelse med naturen. På en framtid som skulle ägnas åt helgedomen och de träd som sett honom födas. En framtid som kriget obönhörligt satte stopp för. 

Med stilistisk skärpa och poetisk styrka skildrar Samar Yazbek rikedomen i den alawitiska tron och naturens obändiga kraft, i motsättning till makthavarnas förtryck, liksom krigets grymma fasa.

Recensioner

"Trots sitt allvarliga tema är detta en oerhört poetisk skildring där den döende Ali slukar vinden och drömmer om att flyga. En stor läsupplevelse av en mycket intressant författare. (...) Där vinden vilar är hennes femte bok på svenska i en mycket förtjänstfull översättning av Marie Anell, som tidigare prisats för sin översättargärning. Helhetsbetyg: 5 av 5."

 Eva Lundgren
BTJ

"Samar Yazbek lyckas än en gång känsligt och kraftfullt omskapa krigets vanvett och galenskap till litteratur. Hon ger det outhärdliga ett magnetiskt språk. Oerhört värdefullt."

Maria Schottenius
DN

"Där vinden vilar är en mycket gripande berättelse om den unge Ali som ligger söndersprängd på ett fält och långsamt vaknar till medvetande, strax intill ett träd. (...) Yazbek skriver en romantisk prosa till en berättelse som kräver just denna drömliga distans för att inte implodera i grymhet och våld."

Jan-Olov Nyström
Norrbottens-Kuriren

"...jag är helt tagen. Yazbek skildrar en ung soldats smärta och kamp under det syriska inbördeskriget på ett sätt som både är känsligt och kraftfullt. (...) En läsning jag verkligen rekommenderar! 5/5"

bokblogg
librolicious

Samar Yazbek

Samar Yazbek, född 1970 i Jable i Syrien, är författare och journalist med ett förflutet som manusförfattare för syrisk film och tv. Hösten 2012 fick hon svenska PEN:s Tucholskypris för Woman in the Crossfire, en rapport från Syrienkriget. Romanen En mörk strimma av ljus (2013) är hennes första bok översatt till svenska. Samar Yazbek tvingades lämna Syrien 2011 men har åkt tillbaka i hemlighet flera gånger. I Resa in i tomheten som utkom i november 2015 fick vi följa henne på tre resor under 2012 och 2013. I oktober 2017 släpptes Hon som vandrar, en gripande och surrealistisk roman som...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla