Format: 196x236 mm, Inbunden
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753216

Pressbilder

CMAKVårt ukrainska kök

Anastasia Lundqvist, Anja Allvin

CMAK betyder just smak på ukrainska. Och precis som likheter mellan våra språk binder oss samman finns också smaken som en gemensam nämnare mellan våra länder och kulturer. Smaken är också en viktig del av det ukrainska folkets kamp för rätten till sin nationella identitet.

Ukraina i sin tur betyder gränslandet. Det är ett gränsland som har sett mycket genom tiderna – statskupper, internationella och inbördes väpnade konflikter, stora migrationer, framgångsrika eller misslyckade revolutioner och regimer som bytts ut. Men det finns också en annan historia vanliga människors vardag och fest, där maten ofta spelar en central roll.

I kokboken CMAK bjuder kockarna Anja Allvin och Anastasia Lundqvist på smakprov från Ukrainas regionala kök och berättar om mat, minnen, människor och Sveriges och Ukrainas gemensamma historia. Boken innehåller 65 fantastiska recept, anpassade för tillagning i svenska kök.

”CMAK ger en fin känsla för landet Ukraina, dess historia och mattraditioner. Ulrika Pousettes vackra bilder och en historisk kontext förstärker intrycket. Denna fina kokbok passar den som är intresserad av landet Ukraina och som vill utforska ukrainsk matlagning.” BTJ, Moa Långbergs 

Recensioner

"Boken är personligt skriven, illustrerad med vackra fotografier och smakfull på alla vis. Jag är imponerad! En riktigt fin kokbok om ukrainsk kultur och matlagningstradition allt förmedlat med glöd och passion! Genuin matglädje! Betyg: 5 av 5."

bokblogg
Minaboktips

"den kan jag verkligen rekommendera. (...) innehåller också jättemycket trevlig information om ukrainsk mat och härliga recept."

poddavsnitt #129
Edward Bloms smörgåsbord

Anastasia Lundqvist

ANASTASIA LUNDQVIST är uppvuxen i Kirgizistan, med föräldrar som har rötter i Ukraina. Hon har tidigare gett ut den hyllade kokboken Blå berg, Grön mat, Orange vin – Recept och berättelser från Georgien. Hösten 2023 är hon aktuell med den ukrainska kokboken CMAK – Vårt ukrainska kök tillsammans med Anja Allvin.

Mer om författaren

Anja Allvin

ANJA ALLVIN är född och uppvuxen i byn Korop i norra Ukraina. 2005 flyttade hon till Skåne och 2022 deltog hon i Sveriges Mästerkock. Hösten 2023 är hon aktuell med de ukrainska kokboken CMAK – Vårt ukrainska kök tillsammans med Anastasia Lundqvist.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla