Format: 140x220 mm, Inbunden
Antal sidor: 239
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753551

Pressbilder

Boken om UUlla Isaksson – ett liv, ett författarskap, en farmor

Malin Isaksson

Ulla Isaksson slog igenom med romanen Ytterst i havet, 1950. Den satte tonen för ett författarskap som drevs av nyfikenhet på människans inre motsättningar. På sin tid var Isaksson en central gestalt i offentligheten och hon stod även bakom ett flertal filmmanus, bland andra »Jungfrukällan« skriven i samarbete med Ingmar Bergman.

I Boken om U följer vi författaren och barnbarnet Malin Isakssons sökande efter sin farmors arv. Hur startar ett skrivande inom en människa? Hur samverkar livet och skrivandet? Med utgångspunkt i en stor mängd efterlämnat material av brev, arbetsdagböcker och anteckningar synliggör hon skrivandets premisser och visar hur våra livsberättelser formas och omformas genom tid och generationer.

Beställ e-bok

Recensioner

"Det är personligt, gripande och mycket intressant. Berättelser ur Ullas liv och skildringar av hennes författarskap varvas med utdrag ur brev, arbetsdagböcker, manusutkast och dagboksanteckningar. Detta berikas med beskrivningar från Malins egen skrivprocess. Texten böljar fram och tillbaka, så som livet så ofta gör och vardagen flätas samman med skrivandet. Det är starkt, välskrivet och välformulerat med ett glödande språk och närvaro. Boken om U är en mycket läsvärd bok för alla med intresse för litteratur, film, kvinnohistoria eller livsöden."

 Carola Forslund
BTJ

"Boken om U väcker en längtan efter mer. Nog vore Ulla Isaksson värd en tegelstenstjock biografi? Fast till dess får det räcka med Boken om U som ändå är ett försök med fragment ur Ulla Isakssons anteckningar, det som är känt om hennes liv, och ett barnbarns ibland pricksäkra minnen av en engagerad farmor som brydde sig om barnbarnets tankar inför konfirmationen och alltid var beredd att diskutera: hon var snabb i fotarbetet som bara den, nyfiken och livrädd och perspektivlös. Hon var ett öppet fält. Det är i såna iakttagelser Malin Isaksson är som bäst."

Lotta Olsson
Dagens Nyheter

"...som en tidig julafton att hålla i "Boken om U" ett gediget porträtt av en engagerad skribent, manusförfattare till några av förra århundradets mest angelägna svenska filmer och tv-draman ( ). Varsamt och systematiskt gör Malin Isaksson plats för de många Ullor som har kommit till tals i farmoderns karaktärer. Det är skönlitterärt uppslukande hur texten rör sig fritt över tid och rum och kopplar samman livets dramatiska skeenden och nedtecknade tankar med de så välskrivna verken."

Kasia Syty
Uppsala Nya Tidning

"...en effektivt berättad, drygt 200-sidig historia om kvinnoliv, relationer och skrivande. (..) Med till synes lätt hand tecknar Isaksson kontur utan att stänga tolkningsvägarna."

Åsa Arping
Göteborgs-Posten

Malin Isaksson

Malin Isaksson debuterade med Tiden skulle komma att röra vid mig 1995 och har sedan dess utkommit med ett flertal böcker, för barn och unga och för vuxna. Hon har också varit redaktör för en diktantologi och för de litterära texterna i tidskriften Ponton och arbetar sedan tjugo år tillbaka som skrivlärare. 2020 kom romanen Jag är Istanbul. Hösten 2023 är hon aktuell med sitt första biografiska verk, Boken om U: Ett liv, ett författarskap, en farmor, om hennes farmor, författaren Ulla Isaksson.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla