Format: x mm, Häftad
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789174412178

Blatte betyder kompisOm maskulinitet och språk i en högstadieskola

Rickard Jonsson

På en högstadieskola utanför Stockholm sitter en grupp killar innanför skolans entré. De kallas killarna i ljusgården. I andra sammanhang beskrivs de ibland som killar med invandrarbakgrund, eller som de själva ofta säger blattar.

Rickard Jonsson har under ett år följt killarna i ljusgården. När han först möter dem får han höra dramatiska historier om livet i förorten berättelser som stämmer väl överens med stereotypen invandrarkille som så ofta reproduceras i medierna. De berättar om rån och misshandel, om hur de baxar och bazar. Om whiggers, plastnegrer och wannabesvenskar.

Men Rickard Jonsson visar hur dessa historier, skämt, verbala dueller och den slang som ibland kallas förortssvenska eller blattesvenska används i skolvardagen för att iscensätta både deras egen maskulinitet och omvärldens föreställning om invandrarkillen.

I Blatte betyder kompis lyckas Rickard Jonsson komma bakom stereotyperna och levandegöra ljusgårdskillarnas vardag och deras sätt att använda språket.

Blatte betyder kompis är en bok i samma genre som Fanny Ambjörnssons uppmärksammade avhandling I en klass för sig.

Rickard Jonsson

Rickard Jonsson är docent vid Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet. Han har länge bedrivit forskning kring skola, maskulinitet, etnicitet och ungas språkanvändning. 2007 utkom hans doktorsavhandling Blatte betyder kompis som fick stor uppmärksamhet. Värst i klassen, om skolans "stökiga pojkar", släpptes 2015.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla