Format: 135x210 mm, Häftad
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419030

BlåstaNedskärningsåren som formade en generation

Gustav Fridolin

Valfrihetsknarkare. Karriärkramare. Navelskådare. Så har de beskrivits, men hur ser 80-talisterna på sig själva? I Blåsta! Sveket mot 80-talisterna undersöker Gustav Fridolin, med hjälp av intervjuer, statistik, fakta och analyser, sin egen generation och han finner nedskärningsgenerationen de som växte upp med en ekonomi i fritt fall och en skenande arbetslöshet.

Han upptäcker även att 80-talisterna kan delas in i två grupper: de utslagna och de trygghetssökande. De förstnämnda förlorade hoppet när fabrikerna stängdes och bubblorna sprack. De står utan arbete och flyr till kriminalitet och droger.

De andra är rädda att hamna där. De godtar sämre arbetsvillkor, trängre lägenheter och ersätter samhällets trygghet med gammaldags ritualer som stora bröllop, lyxiga studentfester och dop.

I nedskärningsgenerationen fanns dock en gemensam tro på att samhället skulle utvecklas, bli bättre. Men mötet med skolan, sjukvården och arbetsmarknaden sa dem någonting annat: de var blåsta.

Gustav Fridolin är född 1983 och Blåsta! Sveket mot 80-talisterna är hans andra bok, efter Vittsjö till världen som kom 2006. Gustav Fridolin var tidigare riksdagsledamot för miljöpartiet. Idag arbetar han som folkhögskolelärare och som reporter på TV4:s Kalla fakta. Den nya boken kom till i frustration över hur hans generation beskrivs och i rädsla för hur vi ska kunna parera lågkonjunkturer och klimathot om vi inte ens är trygga nog att hantera oss själva.

Beställ e-bok

Gustav Fridolin

Gustav Fridolin var riksdagsledamot mellan 2002 och 2006 för Miljöpartiet. Därefter har han arbetat som folkhögskolelärare och för TV4. Sedan valet 2010 är han återigen riksdagsledamot och Miljöpartiets talesperson i industripolitiska frågor. Sedan hösten 2014 är Gustav Fridolin Sveriges utbildningsminister. 2006 kom hans bok Från Vittsjö till världen. 2009 kom boken Blåsta! Nedskärningsåren som formade en generation (i pocket januari 2010). 2011 gav han tillsammans med Ulf Bodach Söderström ut boken Maskiner och människor.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla