Format: x mm, Häftad
Antal sidor: 210
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419290

Befria EUFörslag för ett annat Europa

Per Gahrton

Ska EU vara en kopia av USA, den ena halvan i ett västligt radarpar som med vapen i hand försöker försvara sin överkonsumtion och sitt ekonomiska och kulturella världsherravälde? Eller skulle EU kunna bli ett ekologiskt och solidariskt alternativ i världspolitiken som i samarbete med jordens fattiga försöker skapa en rättvis och jämlik världsordning?

Det kan låta som en barnslig önskedröm utan verklighetsförankring. Ändå är det den som vi borde försöka förverkliga. Europas potential är enorm, livsfarlig om den missbrukas, omvälvande om den utnyttjas till att skapa en hållbar och jämlik värld.

I Befria EU argumenterar Per Gahrton för att EU ska banta ner sitt verksamhetsområde till genuint gränsöverskridande, gemensamma problem. EU måste också ge upp ambitionerna att lösa problemet med sitt så kallade demokratiska underskott genom att alltmer efterlikna en stat, med president, majoritetsbeslut och parlamentarism. Istället bör EU ta fasta på sina samarbetstraditioner och utveckla en flexibel samförståndsdemokrati.

Gahrton lägger fram tio konkreta förslag som skulle förändra inte bara EU, utan hela världen. Frågan inför framtiden är uppfordrande: Vad ska vi ha EU till? Förändringsdörrarna står på glänt.

Per Gahrton blev ledamot i EU-parlamentet för miljöpartiet vid Sveriges inträde och förblev det i tio år. Han är en av Sveriges flitigaste EU-kritiska debattörer. I debatten inför Sveriges inträde i EU gav han ut flera böcker där han argumenterade emot. För närvarande är han ordförande i den gröna idéverkstaden COGITO.

Beställ e-bok

Per Gahrton

Per Gahrton har varit ledamot av EU-parlamentet för Miljöpartiet (1995–2004) och är en av Sveriges flitigaste EU-kritiska debattörer. Nu är han ordförande i den gröna idéverkstaden COGITO, www.cogito.nu. Han ingår också i en arbetsgrupp som ska utarbeta en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik för en rödgrön regering efter valet 2010. Som författare släppte han debattboken Befria EU 2009.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla