Format: 110x180 mm, Pocket
Antal sidor: 399
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789170379116

Finns även som:
Pocket, ISBN: 9789174412727

Att skjuta hästar

Kjell Eriksson

ALFONS ANDERSSON befinner sig i ett isande helvete. Platsen är Spanien i februari 1938. Han fruktar för sitt liv. Framför sig har han en kulspruteskytt, bakom sig en sårad kamrat som ropar efter hjälp. Det är snö och bitande vind i bergen. Han har »lärt sig att frysa« i de uppländska skogarna, men detta är en kyla som går utöver allt annat han upplevt.
1936 hade general Franco gjort uppror mot den demokratiskt valda republikanska regeringen. Tre år av inbördeskrig, och därefter decennier av fascistiskt styre, följde. Alfons Andersson var en de tiotusentals som från hela världen frivilligt reste till Spanien för att ansluta sig till de Internationella Brigaderna. Många blev kvar i den spanska jorden.
Femtio år senare plockar Alfons Andersson fram sina nötta dagböcker från Spanien. Det är stundtals plågsam läsning, men fram stiger de gamla kamraterna och påminner om att kampen mot fascismen var nödvändig att föra.
Att skjuta hästar är en svindlande roman som följer en grupp brigadister i reträtten genom Aragonien, fram till floden Ebro. Det är en strapatsrik och farofylld marsch där vänskap och politiska lojaliteter ställs på hårda prov.
Kjell Erikssons på en gång brutala och vackra skildring av ett krig visar hur mycket människor kan vara beredda att offra och hur mycket vi kan göra i solidaritet med varandra om vi bestämmer oss för det.

”Det är brutalt …vackert och inkännande, dessutom skrivet med bladvändarvarning.” UPSALA NYA TIDNING
”Det är passionerat och livfullt och mer spännande än något jag läst på länge.” JÖNKÖPINGS-POSTEN
”Trovärdig och engagerad roman” DALA-DEMOKRATEN
”’Att skjuta hästar’ är en stark, närgången och spännande roman som samtidigt – nästan lätt smygande – blir till en väsentlig och nog så givande historielektion.” ”ytterst angelägen” GEFLE DAGBLAD
”Eriksson har en särskild förmåga att blanda saklighet och passion med varandra och skriver en prosa som är observant, klar och konkret. Här finns både den exakta iakttagelsen och den ofta återhållsamma men ändå ytterst personliga tonen. Han skriver med en oförbehållsam närhet och känsla av närvaro i varje detalj som får mig att känna mig delaktig som läsare. Det är till synes enkelt men det är en sammansatt enkelhet.” NORRA SKÅNE
”Jag rekommenderar boken både till dem som vill veta mera om de demokratiska krafternas kamp mot fascismen och till dem som vill läsa en spänstig spänningsroman.”
VLT

Beställ e-bok

Kjell Eriksson

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla