Format: 145x218 mm, Inbunden
Antal sidor: 254
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789177751564

Finns även som:
Inbunden, ISBN: 9789179457037Inbunden, ISBN: 9789179450342

25 skottDödsskjutningen av Eric Torell och polisens ansvar

Gabriel Cardona Cervantes, Rune Engström

I augusti 2018 sköts 20-åriga Eric Torell med Downs syndrom ihjäl av polisen när han var ute med sitt leksaksvapen i centrala Stockholm. Sammanlagt lossade poliserna 25 skott. Drygt ett år senare friades poliserna från alla brottsmisstankar.

Journalisten Gabriel Cardona Cervantes och polisen Rune Engström granskar händelsen som berörde hela Sverige. De kartlägger de många taktiska misstag som polisen gjorde före skottlossningen och lägger ihop det ansvarspussel som aldrig färdigställdes efter Erics död. Boken berättar också vem Eric var innan han blev känd som pojken med Downs syndrom. Den tecknar ett engagerande porträtt av Kungen av Vasastan, simguden och showmannen Eric.

Rune Engström vittnar om en felaktig utbildningsmiljö och offensivt agerande med vapenfixering påverkad av amerikansk polis. Boken beskriver också polisens och Åklagarmyndighetens mörkning av polisiära dödsskjutningar, där i stort sett alla fall läggs ner och blir sekretessbelagda. Om Polismyndigheten hade varit bättre på att dra lärdom av sina brister hade många dödsskjutningar, som denna, kunnat undvikas.

Recensioner

"välskriven, detaljerad och belyser ett aktuellt och viktigt samhällsproblem." BTJ, Annette Sjöberg"

"Boken är alltså lika mycket partsinlaga och debattbok som reportage (...) men det betyder inte att den går att avfärda. Genomgången av hur poliser i våra grannländer lyckas bättre med att undvika att skjuta folk, och vilka taktiker man kan använda för det, är belysande och viktig.""

 Malin Krutmeijer
Aftonbladet

"intressant och gripande, i synnerhet de personliga delarna kring Erics anhöriga och deras situation."

 Alf Ehn
Mariestads-Tidningen

Gabriel Cardona Cervantes

GABRIEL CARDONA CERVANTES är journalist med bakgrund från bland annat Svenska Dagbladet och TT. Han är tillsammans med Rune Engström aktuell hösten 2021 med boken 25 skott, om dödsskjutningen av Eric Torell och polisens ökande vapenfixering och bristande ansvar i sådana frågor.

Mer om författaren

Rune Engström

RUNE ENGSTRÖM har arbetat som polis i över 35 år, varav 15 år som utbildningsansvarig för polisiär konflikthantering vid Polishögskolan. Han är tillsammans med Gabriel Cardona Cervantes aktuell hösten 2021 med boken 25 skott, om dödsskjutningen av Eric Torell och polisens ökande vapenfixering och bristande ansvar i sådana frågor.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla