Abdi Elmi och Linn Bursell på Release me 22 nov

”Bakom varje liten siffra är en människa”

21 november 2016

linnabdi

Tisdagen den 22 november medverkar Abdi Elmi och Linn Bursell på Release me på Kulturhuset. Vi vill uppmana alla att köpa biljetter till ett intressant samtal (här) och samtidigt passar vi på att publicera Linn och Abdis tal från releasefesten av boken.

”Vi började skriva den här boken sommaren 2014. Abdi ringde mig och säger att han har tänkt på en grej länge, att han vill skriva ner sin historia och undrar om vi kan göra det tillsammans. Såklart kan vi det. Det är den bästa idé jag hört.

Det finns så många historier som aldrig berättas. Inte för att de inte är viktiga, inte för att de inte är spännande, intressanta eller berättar något stort om världen. Historien har alltid skrivits av de som har makten. Just nu skrivs historien mycket med siffror. Så här många migranter kommer in i Europa. Så här många kommer till Sverige. Så här många är dublin. Såhär många utvisas. Man pratar om strömmar och flöden. Fast det bakom varje liten siffra är en människa. Med en historia som skulle kunna bli en hel bok.

Nu har vi skrivit den. Vi skrev den hemma hos varandra, på caféer och bibliotek. Vi visste inte om den skulle bli utgiven när vi började, vi tänkte att det inte spelade så stor roll, vi kunde trycka den själva, bara skriva ut den och ge den till folk. Jag lärde mig massa som jag inte visste innan. Sedan blev det klart att vi skulle ge ut den på Ordfront förlag, och jag vill passa på att tacka Lina och Katja för allt ert jobb med texten.

Journalister ber ofta migranter att berätta det värsta det varit med om. Det blir ett citat, det blir några minuter i radio. Det är respektlöst. Att sätta ord på sin värsta upplevelse och få så lite utrymme. Det gör ont, det gör det för alla människor. Nu har vi skrivit en bok, läs den kan vi säga, läs hela historien. Läs om hur det känns. Läs om hur det blir såhär. Det är ingen slump, det är inget misstag, det är en medveten politik. Det är kolonialismen, rasismen, gränserna runt Europa som inte låter någon komma in utan att ha riskerat sitt liv. Det är idén om att människor är olika mycket värda, har olika mycket rätt till trygghet och liv. Det är en avgrundsdjup sorg. Tack för att ni kom hit, tack för allt.”

Linn Bursell
Cyklopen, 9 september 2016

 

”Idén om att skriva en bok kom till mig när mina kompisar hörde min historia, alla tyckte det var hemskt och samtidigt intressant. Alla kände sig ledsna med mig. Dom sa: någon borde göra en film om detta, många vet inte så mycket om vägen. Många vill inte berätta, vill bara glömma. Men jag tror att det är viktigt att berätta. Det behöver spridas i världen. Folk som lever i Europa, som inte har rest den här vägen har en negativ bild av migranter, dom säger att vi vill utnyttja systemet. Jag vill att boken ska vara ett försvar för alla flyktingar i hela världen, jag vill förklara varför folk flyr sitt land, varför man riskerar sitt liv. Ingen vill det, ingen vill åka den farliga vägen. Jag vill berätta att det aldrig är flyktingarnas fel att de måste fly. Konflikterna i deras länder måste lösas. Politiken måste förändras.

Jag ville inte glömma allt jag varit med om. Det är inte bra att ha en dålig historia, men jag försöker tänka att den ska hjälpa mig. När jag träffade migrationsverket och fick ett dåligt besked, det kändes hemskt. Då gick jag i tanken tillbaka till Sahara och Medelhavet. Det var värre. Om man jämför är det värre. Det blev en motovation. Ge inte upp. Om du klarade det, kommer du klara det här. Flyktingar är oskyldiga. Den som inte har åkt den här vägen kan läsa och försöka förstå. Media tar bara bilder. Jag pratar om vad som pågår på riktigt. Dom skriver några hundra har dött i Medelhavet. Men dom pratar inte om vad som händer egentligen. Folk tror att flyktingarna kan skylla sig själva, undrar om de inte förstår att det är farligt. Jag vill förklara för folk, säga du ser inte hela bilden, vår riktiga situation. Jag vill skapa förståelse mellan flyktingar och dom som inte vet. Jag vill att alla ska veta att vi inte har något val. Alla borde skriva sin historia. Man ska inte skämmas. Våra historier är viktiga.

Jag vill tacka ingen illegal och asylgruppen, de gjorde stor skillnad för mig.”

Abdi Elmi
Cyklopen, 9 september 2016

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla