Format: , Inbunden
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754244

Hem Mina hem

Fatima Klanco Al Mulki

Mina bor med sin familj i Bosnien. Hon studerar på universitetet i Sarajevo och drömmer i hemlighet om en framtid med studenten Aleksander. Då kommer den ödesdigra dagen 1992. Jugoslavienkriget har brutit ut några månader tidigare och nu rör det sig allt närmare den lilla orten utanför Sarajevo där Mina och hennes syster, mamma och pappa lever. Motsättningar mellan olika folkgrupper gör det livsfarligt att stanna kvar, särskilt som de är muslimer. Från en dag till en annan bestämmer Minas föräldrar att hon ska fly med sin lillasyster Jasna.  

Via ett längre stopp i Makedonien kommer de till slut till Sverige och Katrineholm. Slumpen har fört dem till ett land där Mina inte kan förlika sig med mentaliteten. Hon är rädd, utmattad och längtar hem. Tydligen kräver värdlandet att hon ska lära sig språket och ta till sig traditionerna och till fullo integreras. Vad blir kvar av min egen identitet, frågar hon sig. 

Hem Mina hem är en angelägen debutroman om att bryta upp från sin familj och kultur och möta något helt okänt. Mina lär sig nya traditioner, men smärtan av att förlora delar av det förflutna är ständigt där. Hon blir en ingetlandsmänniska. I alltifrån vardagliga händelser till djupa reflektioner om kultur, språk och värderingar skildrar boken Minas inre resa till en plats som hon kan kalla hem. Vad innebär det att vara människa i en ständigt föränderlig värld? 

Fatima Klanco Al Mulki

Fatima Klanco Al Mulki är bibliotekarie och bor i Stockholm. Hem Mina hem är hennes debutroman. Den bygger på erfarenheter av flykt och mötet med en ny kultur. Fatima Klanco Al Mulki är uppvuxen och utbildad i Bosnien.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla