Format: 134mmx221mm mm, Övrigt
Antal sidor: 211
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754206

KravsamhälletHur allt blev ditt fel

Andreas Magnusson

Vi lever idag i ett samhälle där politikers vanligaste strategi är att ställa krav. Det har kommit att bli ett sätt att förskjuta uppmärksamheten från ojämlikhet, rasism och inte minst från klassfrågor. Och när kraven framförallt riktar sig mot de svagaste och mest utsatta, som flyktingar, arbetslösa eller människor som tillhör religiösa minoriteter så är det ett illavarslande tecken. Ett sådant samhälle blir per automatik också ett övervakningssamhälle där detaljstyrning, repressiva åtgärder och olika typer av förbud blir viktiga redskap för att kontrollera medborgarna. 

Kravsamhället är en både skrämmande och rolig redogörelse över vad som hänt i Sverige de senaste tio till femton åren. Debattören Andreas Magnusson beskriver krav- och kontrollsamhällets historiska framväxt, dess fullskaliga genomslag och misslyckande. Men boken pekar också mot en väg bort från vandelsprövningar, visitationszoner, slöjförbud, karensavdrag, bidragstak, kulturkanon, eller minutstyrning inom hemtjänsten. 

Den gemensamma nämnaren för alla dessa åtgärder är att de utgår från en brist på tillit till andra människor. Hur rör vi oss bort från det hörn dit dagens politiker så gärna vill mota in oss? 

Den som bara bryr sig om sig själv ställer krav på andra – men den som bryr sig om andra ställer krav på sig själv och visar dessutom sina medmänniskor tillit.  

Andreas Magnusson

Andreas Magnusson är gymnasielärare, musiker och krönikör på Magasinet Paragraf. Han är uppvuxen i Göteborgsförorten Hammarkullen som numera benämns som ett särskilt utsatt område, men bor idag i Kungsbacka tillsammans med sin familj. 2019 nominerades Andreas till årets opinionsbildare vid Faktumgalan i Göteborg. Våren 2022 kom fackboken När humanismens fördämningar brister där han synar mediala strukturer och samhällsförändringars inverkan på den offentliga debatten. Vi får genom konkreta exempel följa den snabba förändring som många opinionsbildare och politiker har genomgått - personer som Joakim Lamotte, Katerina Janouch och Björn Ranelid, i likhet med politiska partier och ledarredaktioner. Hur hände detta? Kan...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla