Format: x mm, Danskt band
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754350

PiraternaHistorien om Pirate Bay

Anders Rydell, Sam Sundberg

Boken kom ut första gången 2009 – mitt i den hårda debatten om fildelningen. Gratistittandet, gratislyssnandet, gratisläsandet som skulle ta ifrån alla författare, regissörer, och musiker deras inkomster eller var den en enorm frihetsrörelse? 

Piraterna: Historien om Pirate Bay av Anders Rydell och Sam Sundberg är ständigt aktuell, men speciellt nu i höst då SVT:s serie The Pirate Bay har premiär – den sanna historien om grabbarna som ville befria kulturen. 

Boken är en minutiös och noggrann berättelse om världens mest uppmärksammade piratrörelse. Det är också historien om dess fiender och om en upphovsrätt under attack. Pirate Bay, Piratpartiet och Piratbyrån befinner sig i främsta ledet av en global folkrörelse: alla de miljoner människor som fildelar. 

För vissa är piraterna hjältar, för andra är de terrorister som hotar att rasera hela musik- och filmbranschen.  

I detta djuplodande reportage får läsaren lära känna piraterna hur de lever, hur de tänker och vad som driver dem. Går det att stoppa dem, eller har illegal fildelning blivit så accepterat att det redan är för sent? Oavsett vad man tycker om den olagliga fildelningen så har den kommit att bli tjugohundratalets viktigaste svenska kulturexport. 

Anders Rydell

Anders Rydell är författare och journalist. Han är chefredaktör på tidningen Konstnären och har skrivit böckerna Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter, Piraterna - De svenska fildelarna som plundrade Hollywood och Noll Noll - Decenniet som förändrade världen. Han skriver regelbundet i tidningar som Veckans Affärer, Icon och Fokus. Läs mer på http://plundrarna.com/

Mer om författaren

Sam Sundberg

Sam Sundberg (född 1974) är frilansjournalist och spelredaktör för Svenska Dagbladet. Hans texter har även synts i tidningar som Filter, Bon, Super Play och Forum AID. Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood är är hans första bok.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla