Format: x mm, Övrigt
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754268

Pressbilder

Sluten anstalt

Fanny Klang

Jonna, 21 år, börjar jobba på Kriminalvården – en sluten och sekretessbelagd värld som utomstående har mycket liten insyn i. Till en början är hon storögt fascinerad av allt på anstalten Kockbacka: de intagna, datasystemen och kollegorna. Ambitionerna.  

Sedan blir hon varse verkligheten. Myndigheten befinner sig i en expansionsfas som innebär att platsantalet ska öka exponentiellt: intagna hamnar i isoleringsavdelningens kala celler i månader i sträck, i väntan på att platser ska frigöras på andra håll. Ledningen uppmanar anställda att anmäla varandra anonymt, intagnas tillhörigheter slarvas bort i förrådet och de som vågar utmana gamla maktstrukturer förflyttas till andra anstalter.  

Inom kort står det klart att alla människor bryter mot regler medan endast ett fåtal blir bestraffade. I takt med att Jonna genomskådar verksamhetens dubbelmoral börjar hon själv revoltera, i det tysta. Vad är det egentligen som sker i den slutna miljön?  

Sluten anstalt är en berättelse om Sveriges kanske mest högaktuella myndighet och är inspirerad av författarens egna erfarenheter av kriminalvården. Det är en debutroman som med skärpa och precision tränger sig ut genom låsta dörrar och manar till sträckläsning. 

Fanny Klang

Fanny Klang är född 1998 och har sedan 2021 arbetat på kriminalvårdsanstalter inom alla tre säkerhetsklasser på olika platser i landet, samt ett säkerhetshäkte. Idag bor hon i Solna och studerar juristprogrammet på Stockholms universitet.  Sluten anstalt är hennes debutroman. ”När jag för första gången klev in bakom anstaltsgrindarna var jag idealistisk och humanistisk. Sedan: verkligheten. Personalomsättningen skyhög, platsbristen skriande, tystnadskulturen allomfattande. Total dissonans mellan reklamkampanjernas vackra ord och denna auktoritära, desillusionerade Sveriges tredje största myndighet. Efter inlåsning promenerar jag till hållplatsen, men mina tankar är kvar på anstalten. Det jag tänker är att verksamheten går helt emot myndighetens uppdrag....

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla