Format: , Danskt band
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754282

TältbokenOm att göra det omöjliga möjligt

Lars Jacob Jakobsson, Peter Wahlqvist

TÄLTPROJEKTET! Den stora teaterturnén om den svenska arbetarrörelsens historia, som gick genom Sverige under sommaren 1977, har väl undgått få. Ett gigantiskt teaterkoncept, som bara blev möjligt genom gemensamma, solidariska insatser av ett gäng entusiastiska skådespelare, manusförfattare, musiker, filmare och aktivister.

Här fanns namn som Sven Wollter, Johannes Brost, Eva Remæus, Ninne Olsson, Totta Näslund, Ulf Dageby, bröderna Segerström, Anki Rahlskog, Sonja Lund, Björn Granath och många, många flera. 

Pjäsen gestaltade hela historien från August Palms första tal i Malmö till Olof Palmes dagar som de själva levde i. Nästan hundra föreställningar blev det, från Luleå i norr till Köpenhamn i söder. De höll på i nära fem månader. Omöjligheten låg i brist på pengar och i logistiken. 

Men det gick – och det gick bra. Bortåt 100 000 människor kom, såg, lyssnade och förundrades. 

TÄLTBOKEN: Att göra det omöjliga möjligt fångar detta historiska projekt. Främst i bild, men också i text. Det är en bok som vill ge inspiration och hopp i till synes hopplösa tider. Kunde dessa människor, liksom från ingenstans, utan pengar och möjligheter, skapa ett av de största tältteaterprojekten genom tiderna, så borde inget vara omöjligt. Tillsammans går det. TÄLTBOKEN är beviset.

Lars Jacob Jakobsson

Lars Jacob Jakobsson, född 1947, fungerade under Tältprojektet som teknisk producent och tillsammans med Figge Holmberg som ljussättare. Han var med och startade Nationalteatern och har i sitt fortsatta yrkesliv arbetat främst med foto och scenografi och har gjort över 100 scenografier som frilansare i Sverige och Norge. Han har tidigare gett ut en bok om Nationalteatern tillsammans med Peter Wahlqvist. Tillsammans är de även aktuella hösten 2024 med Tältboken – Om att göra det omöjliga möjligt.

Mer om författaren

Peter Wahlqvist

Peter Wahlqvist, född 1944, är utbildad vid Lunds universitet och var med och bildade Nationalteatern. Har varit regissör vid några av Sveriges scener. Teaterchef vid Borås och Stockholms stadsteatrar innan han blev svenskt kulturråd i USA. Under senare år har han verkat som översättare, föreläsare, moderator och författare bland annat till Nationalboken tillsammans med Lars Jacob Jakobsson. De är tillsammans aktuella hösten 2024 med Tältboken – Om att göra det omöjliga möjligt. I Tältprojektet var Peter författare, skådespelare och bartender.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla