Format: 0x0 mm, Inbunden
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753513

Urminnes hävd

Lars Pettersson

Anna Magnusson planerade aldrig att ta över sin mammas roll i sin samiska släkts renhjord, men nu har det gått arton år sedan hon slutade arbeta som jurist och flyttade till Kautokeino. Trots det tar nyfikenheten över när hon får ett samtal från polisen i Umeå en man anhållen för ett bestialiskt knivmord har efterfrågat henne som försvarare. Det är Are Israelsson, en avlägsen släkting hon aldrig hört talas om. Anna, tillsammans med polisinspektör Melker Grundström, inser snart att händelsen kan ha gamla rasistiska rötter, från den tid då samer tvångsförflyttades söderut med sina renar och fiendskap uppstod mellan olika samiska familjer.

Urminnes hävd är en spänningsroman om ett mord, men också om oändligt mycket mer. Det är en skildring av modern renskötsel, valet mellan tradition och modernitet, om liv beroende av det opålitliga klimatet och om en pojke som sattes på barnhem för att lära sig att bli människa.

Lars Pettersson

Lars Pettersson är författare och filmare. Han har också ett förflutet som lärare och producent på SVT. När det är som kallast bor han i Kautokeino i Nordnorge, resten av tiden utanför Lindesberg. Petterssons debutroman, Kautokeino, en blodig kniv, skrev ursprungligen som ett filmmanus och belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 2012. Den är även utgiven i Frankrike, Tyskland, Norge, Finland och Italien. De fristående uppföljarna om Anna Magnusson heter Slaktmånad, Mörkertid och Arctic Express: Den stora mörkläggningen. Hösten 2023 är Pettersson aktuell med den femte fristående delen, Urminnes hävd.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla