Format: 135x210 mm, Inbunden
Antal sidor: 255
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177750840

2020En framtidsoptimistisk roman

Jesper Weithz

Panter Allgans föds år 2020, samma dag som FN förklarar tvågradersmålet omöjligt att nå. Och medan Panter växer upp i en stockholmsförort inklämd mellan en motorväg och en mur slits världen mellan övertygelse om den kommande klimatapokalypsen och ett framtida lika högteknologiskt som grönt paradis. Panter lär sig tidigt i livet att allt är möjligt, bara man har rätt inställning. Hans positiva tänkande för honom från ett liv som hemlös burksamlare till rollen som världens räddare.

2020 är en mörkt ironisk roman om att leva i klimatkrisens tid. Med drastisk humor petar Jesper Weithz i de infekterade existentiella, filosofiska och politiska frågor som klimatkrisen ställer om relationerna mellan människa och natur, mellan fattig och rik, mellan optimist och pessimist.

”Romanen är mycket tankeväckande, mycket välskriven.”
Epiloger, bokblogg

”Varm satir över kapitalismen och klimatet. (…) Ibland händer det att en roman landar så rätt i sin samtid att man undrar om författaren har tillgång till hemligstämplad information. Så är fallet med Jesper Weithz nya klimatsatir 2020.” 
Expressen, Martina Montelius

”Det här är klassisk satir, brutalt underhållande.”
Svenska Dagbladet

”Storyn är smart uttänkt, och påhittig. Den påminner i sitt berättarsätt om drastiskt svarttecknade samhällskritiska serier. Panters kringelikrokiga väg till strålkastarljus och berömmelse är mer sagolik än sannolik men underhållande på sitt karikatyriska vis.”

Aftonbladet, Pia Bergström

”en underhållande, rolig och välskriven bok”
Vildis bokvrå, bokblogg

Beställ e-bok

Jesper Weithz

JESPER WEITHZ är författare, journalist, grafisk formgivare och dramatiker och har arbetat med den antirasistiska tidskriften Expo och Klimatmagasinet Effekt. Han debuterade 2012 med Det som inte växer är döende. Han har också givit ut boken Vintersystrar. Våren 2020 är han aktuell med romanen 2020 på Ordfront förlag.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla