Format: , Övrigt
Utgivningsår: 2026
ISBN: 9789177754763

Ostron för alla

Ellen Schagerström, Hans Liljeblad, Åsa Strand

Ostron för alla är en nyskapande kokbok av marinbiologerna Ellen Schagerström och Åsa Strand samt hållbarhetskonsulten Hans Liljeblad som alla tre brinner för att göra ostron till ett mer folkligt livsmedel. Recepten utgår från stillahavsostronet, Magallana gigas, som nyligen etablerat sig i stor omfattning på den svenska västkusten och som skapar problem av olika slag för markägare och allmänhet. Med denna kokbok vill författarna öppna ögonen för en omdebatterad art som faktiskt kan vara framtidens mat. De vill visa att alla kan äta ostron – och tycka om det, samt vara med och driva på utvecklingen för att denna råvara ska tas till vara och bekämpas – genom att ätas.

Förutom drygt 50 recept såsom t.ex. ostronpiroger, vietnamesiska vårrullar med ostronhack, dykpizza a la Lysekil, ostronburgare och ostroncurry innehåller även Ostron för alla faktatexter om vilda ostron, tips på hur vi plockar dem, öppnar dem och var vi finner dem. Det är en alldeles unik kokbok som ligger i framkant för något nytt.

Ellen Schagerström

ELLEN SCHAGERSTRÖM är marinbiolog och forskare och älskar att dyka och uppleva havet under alla årstider. Våren 2026 kommer hon tillsammans med Hans Liljeblad och Åsa Strand ut med boken Ostron för alla.

Mer om författaren

Hans Liljeblad

HANS LILJEBLAD är hållbarhetskonsult med egna ostronvatten på västkusten och stort intresse för matlagning. Våren 2026 kommer han tillsammans med Ellen Schagerström och Åsa Strand ut med boken Ostron för alla.

Mer om författaren

Åsa Strand

ÅSA STRAND är marinbiolog och forskare med mångårig erfarenhet av just ostron, både deras roll i ekosystemet och som resurs för människan. Våren 2026 kommer hon tillsammans med Hans Liljeblad och Ellen Schagerström ut med boken Ostron för alla.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla