Illustratör: Ellen Greider
Format: , Övrigt
Utgivningsår: 2025
ISBN: 9789177754572

Stinas bästa vänEn hundägares glädje, sorg och förundran

Göran Greider

Göran Greider var ingen hundmänniska. Sedan kom Stina in i hans liv. De blev oskiljaktiga vänner – där Göran var, var Stina. Det är alltså en självklarhet att hunden inte bara är människans bästa vän, utan att också människan är hundens. De som har haft förmånen att träffa Stina och Göran tillsammans vet att det stämmer, en trognare kompis än honom kunde inte Stina skaffa sig. 

Detta syntes också när hon dog och Göran skrev om sin förlust. Här framkom vad Stina betytt som promenadsällskap, vän och nyfiken betraktare av världen, hur hennes blick och vaksamhet också blev hans. Boken, som är en djupdykning i denna kärlek och hur den trevande tog sin start, med Görans misstänksamhet och Stinas förbehållslösa kärlek. Men detta är inte bara en bok om dessa två varelser, det är också ett försök att förstå varför hunden är så viktig för människan, vad det är människan ser i hunden, vilka behov denna domesticerade varg fyller för oss och på vilket sätt vi har nytta av den. 

Göran Greider går i Stinas bästa vän: En hundägares glädje och sorg och förundran tillbaka i historien och ser hur mänskligheten har vuxit ihop med hunden, han läser filosofen Martha Nussbaums Rättvisa åt djuren och Homeros Odyssén och förstår djupet av förbindelsen mellan hund och människa – men han ser också klassproblem, orättvisor och dyra veterinärfakturor.

Göran Greider har i denna lilla kärleksskrift kommit otroligt nära sin egen hund, Stina, men därmed också funnit ett slags gemensamt svar på frågan: Varför älskar vi våra hundar?  

Göran Greider

Göran Greider är författare, politisk debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten. Han har utgivit en rad diktsamlingar, debatt- och essäböcker. På Ordfront har han tidigare givit ut Ingen kommer undan Olof Palme (2011) och Den solidariska genen (2015). Våren 2017 gav han ut den egensinniga och kritikerrosade trädgårdsboken I trädgården hörs andra ekon. I samband med valet släppte släppte Göran Greider våren 2018 boken Liten bergspredikan för socialister. Hösten 2020 utkom hans allra första roman, Hon vars hjärta var som mitt, om kärlekshistorien mellan poeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson. Våren 2023 är han tillsammans med Nils Holmdahl aktuell med...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla