Översättare: Nils Wadström
Format: , Övrigt
Utgivningsår: 2025
ISBN: 9789177753483

Vägen till det nya landet

Chigozie Obioma

Visionen är till en början grumlig – som något man ser genom vått glas. Men sakteliga klarnar den, och fram tonar en mansgestalt i ett rum med en glödlampa hängande från taket i två färgade ledningar. Det är en ung man, mörkhyad och med ett pojkaktigt ansikte.

 

I Vägen till det nya landet följer vi Kunle, en blyg universitetsstudent i 1960-talets Lagos. När inbördeskriget tillslut bryter ut i Nigeria, efter att ha pyrt i evigheter, skiljs Kunle och hans yngre bror åt och hamnar på varsin sida i konflikten.  

Kunle har länge plågats av skuldkänslor mot sin bror, och i hopp om försoning ger han sig ut på en farlig sökinsats för att rädda honom. Det är så det går till när Kunle rekryteras till Biafras utbrytararmé. Han dras med i ett obeskrivligt grymt krig vars sak han varken förstår sig på eller har anledning att brinna för. 

På sin odyssé genom det krigsdrabbade Nigeria tvingas han ut i strid, blir sårad mer än en gång, svävar nära döden – och förälskar sig. Och trots krigets fasor knyter han starka vänskapsband med personer som för alltid kommer att förändra hans värld. Mitt i allt kaos får han dessutom en profetia på halsen av en lokal sierska som förutser att han är en abami eda, en som kommer att dö och återvända till livet. Vad betyder det, och kommer Kunle att hitta sin bror tillslut?

Chigozie Obioma

Chigozie Obioma föddes 1986 i Akure, Nigeria. Han har bott på Cypern, i Turkiet och lever numera i USA där han är professor i litteratur och kreativt skrivande på University of Nebraska-Lincoln. Han hyllades av kritiker världen över för sin sensationella debut Fiskarmännen som nominerades till Booker-priset 2015. Nu är han aktuell med Minoritetsorkestern (2019, pocket 2020). Också den nominerades till Booker-priset 2019 och även till Kulturhusets Internationella litteraturpris 2019 som ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla