Henrik Ennart

Henrik Ennart har etablerat sig som en av landets främsta journalister när det gäller mat och hälsa. Han har tjugofem års erfarenhet dels som nyhetsreporter, dels som chef på Svenska Dagbladet. De senaste åren har han skrivit ett flertal uppmärksammade reportage som granskat livsmedelsindustrin. De hälsofarliga transfetterna, den utbredda vanvården av djur, matens stora klimatpåverkan och den offentliga matens många problem är några av de ämnen han tidigt lyft fram.

Henrik Ennart har tillsammans med Mats-Eric Nilsson skrivit boken Döden i grytan – om vår rädsla för riktig mat, som utkom i augusti 2010 (i pocket augusti 2011). 2013 utkom Åldrandets gåta. Vetenskapen som förlänger ditt liv.

2013 tilldelades han Eric Forsgrens pris för engagerad och insiktsfull journalistik om Alzheimers sjukdom för boken Åldrandets gåta.

I kokboken Den blå maten (2015), som han skrivit tillsammans med Niklas Ekstedt, utforskar han de så kallade blå zonerna – de platser på jorden där människor blir allra äldst – som även spelade en roll i Åldrandets gåta.

Hösten 2016 släpps Sjukt hus. Globala miljardsvindlerier – från Lesotho till Nya Karolinska som Henrik Ennart skrivit tillsammans med Fredrik Mellgren. De har redan tilldelades Guldspaden 2016 för sin granskning av Nya Karolinska sjukhuset.


Böcker av Henrik Ennart


Sjukt hus : globala miljardsvindlerier från Lesotho till Nya Karolinska

Henrik Ennart, Fredrik Mellgren

JOURNALISTERNA Henrik Ennart och Fredrik Mellgren har länge följt bygget av Nya Karolinska som är både Sveriges och byggföretaget Skanskas…

Läs mer ➔


Åldrandets gåta : vetenskapen som förlänger ditt liv

Henrik Ennart

Hur gammal kan en människa bli? 150 år? Eller 200? 1000? Genom historien har människan drömt om evigt liv. Att…

Läs mer ➔


Sjukt hus : globala miljardsvindlerier : från Lesotho till Nya Karolinska

Henrik Ennart, Fredrik Mellgren

"Boken är välskriven och rafflande [...] Augustprisnominering i fackboksklassen och Stora journalistpriset borde vara inom räckhåll. Författarna rör vid vår…

Läs mer ➔


Den blå maten : recept för ett långt och lyckligt liv

Niklas Ekstedt, Henrik Ennart

IDAG VIMLAR DET av råd om vad vi bör äta. Utgångspunkten är nästan alltid olika teorier om vad som är…

Läs mer ➔


Åldrandets gåta : metoderna som förlänger ditt liv

Henrik Ennart

Den första boken på svenska som beskriver korttidsfasta som metod för att må bättre och leva längre. Vetenskapen har länge…

Läs mer ➔


Åldrandets gåta : vetenskapen som förlänger ditt liv

Henrik Ennart

Den första boken på svenska som beskriver korttidsfasta som metod för att må bättre och leva längre. Vetenskapen har länge…

Läs mer ➔


Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även…

Läs mer ➔


Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även…

Läs mer ➔


Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även…

Läs mer ➔

Sidan använder cookies. Läs mer.