LASSE BERG PRISAS

Författaren Lasse Berg tilldelas Miljöpriset

8 april 2015

Sveriges Ingenjörers miljöpris på 75 000 kronor tilldelas Lasse Berg för hans skildringar av människans förmåga till samarbete, kreativitet och överlevnad i skilda miljöer.

”Genom att i ett djupt historiskt perspektiv beskriva människans enastående begåvning för samarbete och kreativitet ger Lasse Berg en hoppfull bild av människans kapacitet att klara både dagens och morgondagens ändrade livsbetingelser”, framhåller Miljöpriskommittén.

Efter att ha levt och rest i Asien och Afrika under nästan ett halvt sekel är Lasse Berg nu bosatt i Uppsala. Han har sedan 1960-talet skrivit ett tjugotal böcker och gjort ett trettiotal dokumentärfilmer. I sin Kalaharitrilogi – Gryning över Kalahari (2005), Skymningssång i Kalahari (2011) och Ut ur Kalahari (2014) – skildrar han bland annat människans evolution och överlevnadsgeni inför utmaningar från en förändrad miljö.

Lasse Berg har erhållit flera prestigefyllda utmärkelser, men ett har saknats. ”Få har skrivit så inspirerande, hoppfulla och personligt engagerade böcker om vår tid på jorden som Lasse Berg. Han är en sann humanist, och om det fanns ett populärvetenskapligt Nobelpris borde han genast få det”, skrev DN:s kritiker Lars Linder när Skymningssång i Kalahari utgavs.

man

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla