Ordfronten
Ordfronten är Ordfront förlags egen podcast. Här kan du höra våra aktuella författare i samtal med förläggare Pelle Andersson om allt från terrorism och psykaktivism till trädgård och barns matvanor.
Ordfronten kommer ut med ett nytt avsnitt ungefär en gång i veckan, och går att prenumerera på via iTunes eller andra ställen där poddar finns.
Om du gillar vad du hör och vill vara med och säkra Ordfrontens framtid, swisha valfri summa till 123 346 97 15, skriv "podd" i meddelanderutan. Alla bidrag mottages tacksamt!
Ordfronten #152 – Dick Harrison

”Det ingrodda främlingsskapet mellan Sverige och Ryssland är unikt”
Redan Gustav Vasa kallade Ryssland för Sveriges arvfiende. Och även om det varierat genom seklerna vem som haft ”buse-rollen” i relationen har vi hela tiden fortsatt vara ovänner. Finns det något vi kan lära oss av alla århundraden av ingrodd fiendskap? Och är västmakternas dröm om att förvandla Ryssland till en västerländsk demokrati bara en naiv önskedröm?
I Ordfronten #152 möter förläggare Pelle Andersson historikern och författaren Dick Harrison, aktuell med Fienden: om Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag. Även om han har en något pessimistisk framtidssyn när det kommer till vår oberäkneliga granne i öst tror han ändå på ryssrealism snarare än rysskräck som en väg framåt.
Fienden finns att köpa hos din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.

Ordfronten #151 – Johanna Wallin


”Jag har sökt efter pappa hela mitt vuxna liv”
Strax innan Johanna ska fylla fem år försvinner hennes pappa. Efter sig lämnar han ett förödande tomrum, och en rad frågor som hon ska komma att ägna över 40 år åt att försöka besvara.
I Ordfronten #151 möter förläggare Pelle Andersson författaren Johanna Wallin, aktuell med Ingen vanlig pappa som man bara har. Hör henne berätta om hur hon följt i pappans fotspår över världen, och om de mörka hemligheter och okända släktingar hon finner på sin väg.
Ingen vanlig pappa som man bara har finns att köpa i din lokala bokhandel, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten #150 – Sara Mofasser Johansson


”Tiden i Iran var väldigt fin att skriva om – tonårstiden var värre”
Sara flyr med sin familj från Iran till Sverige när hon är 6 år. Hon och hennes syster Shirin kastar sig ut i tonårens alla äventyr medan deras far grämer sig allt mer över hur mycket sämre livet blivit. Hans lynnighet lägger sig som ett mörker över familjen och påverkar precis allt. Tills det onämnbara händer.
I Ordfronten #150 möter förläggare Pelle Andersson författaren Sara Mofasser Johansson, aktuell med den till stor del självbiografiska romandebuten Väntar du på mig? Det blir ett samtal om barnets och den vuxnes olika erfarenheter av flykt, om hur det känns att skriva och redigera en roman som bygger på ens eget liv, och om litteraturen som ett sätt att förstå – och bli förstådd av andra.
Väntar du på mig? finns att köpa hos din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #149 – Bob Hansson


”Jag sökte mig till poesin för att få ett gäng”
Kan en dikt vara revolutionär? Hur skriver man i så fall en sådan dikt? Och hur undviker man att börja imitera sig själv och korrumperas av sitt ego?
I Ordfronten #149 möter vi förläggare Pelle Andersson och poeten Bob Hansson – som faktiskt lärde känna varandra i början av 90-talet när de umgicks i samma poetkretsar. Det blir ett initierat samtal om grupptillhörighet, ensamhet och hype inom poesin – och om snällhet, konsten att förnya sig och att kissa bredvid Jan Guillou på Bokmässan.
Bob Hansson är aktuell med Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt. Köp den hos din lokala bokhandlare eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten #148 – Joel Dahlberg


”Gustavo är en charmerande skurk”
Efter att ha granskat hyckleriet inom finansvärlden i över tjugo år valde Joel Dahlberg att byta både genre och inriktning. I sin första spänningsroman har han valt att skildra en finansskurk som inte hycklar, utan är helt öppen med vad han gör. Det är ingen traditionell deckarhistoria med en mordgåta som ska lösas, utan en mångbottnad berättelse om jakten på ett scoop som kan förändra spelreglerna för den makthungriga eliten.
I Ordfronten #148 möter förläggare Pelle Andersson ekonomijournalisten och numera också deckarförfattaren Joel Dahlberg, aktuell med Den döde på balkongen – den första delen i serien Sällskapet. Det blir ett samtal om finansvärldens nätverk, underdogs på Handelshögskolan och det planlösa skrivandet där stämning får gå före synopsis.
Den döde på balkongen finns att köpa i din lokala boklåda eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #147 – Pierre Schori


”Carl Sandburg förtjänar att bli återupptäckt”
I Slummen får sin hämnd tecknas bilden av en nytänkande författare, poet och motståndsman som alltid stod på folkets sida. Och även om det gått över 50 år sedan hans död är de frågor han uppmärksammade – inkomstskillnader, rasism, krig och kärnvapenhot – fortfarande skrämmande aktuella.
I Ordfronten #147 möter förläggare Pelle Andersson diplomaten och författaren Pierre Schori, i ett samtal om det bokprojekt om Sandburg som tog sin början för nära 70 år sedan i en bokhandel i Malmö. Sandburg har fått stor uppmärksamhet i USA, bland annat av Obama. Nu tycker Pierre Shori att denne svenskättlings liv och gärning bör få större uppmärksamhet även här.
Slummen får sin hämnd : författaren Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika finns nu att köpa i din närmsta boklåda eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten #146 – Kenneth Hermele


”Jag såg en solfjäder av judiskt motstånd”
Motstånd ser inte alltid ut som man tänker sig. Det blev tydligt för Kenneth Hermele när han skulle undersöka judiskt motstånd under Förintelsen – eller från början egentligen varför judarna inte gjorde motstånd, en frågeställning som han dock snabbt fick överge.
I årets första avsnitt av Ordfronten möter förläggare Pelle Andersson författaren Kenneth Hermele, aktuell med Inte som lamm till slakt: Judiskt motstånd under Förintelsen. Här tecknar han bilden av ett brett motstånd, inte som en trappa där det väpnade motståndet står allra högst, utan som en solfjäder som breder ut sig, där alla motståndshandlingar är sammanlänkade och spelar roll.
Inte som lamm till slakt finns att köpa i din lokala boklåda eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #145 – John Ajvide Lindqvist


”Jag behöver inte de där Joakim von Anka-pengarna”
John Ajvide Lindqvists nya thriller Skriften i vattnet skrevs från början för att tillhöra en viss, rätt känd bokserie med ett namn som börjar på M. När planerna sedan ändrades beslöt han sig för att ändå ge ut den, men i rejält omarbetad form. Ett arbete som tog i princip lika lång tid som att skriva den från första början – och som blev betydligt lättare när han inte hade vad han själv refererar till som ”M-folket” efter sig.
I årets sista avsnitt av Ordfronten möter förläggare Pelle Andersson Sveriges okrönte skräckkonung i ett samtal om att skriva och skriva om, för- och nackdelarna med att jobba med en serie och hur det har varit att skriva en berättelse helt utan övernaturliga inslag.
Skriften i vattnet är den första delen i serien Blodstormen och finns att köpa i din lokala bokhandel eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #144 – Jan Olsson & Peter H Johansson


”Samhället var våldsammare förr”
Kriminalkommissarien Jan Olsson har arbetat med alla de brott som satt djupast spår i den svenska samtiden: Palmemordet, Norrmalmstorgsdramat, jakten på Lasermannen och många fler. I boken De kallar honom supersnuten berättar journalisten Peter H Johansson om hans polisgärning
I Ordfronten #144 möter de båda förläggare Pelle Andersson i ett samtal om hur samhället, kriminaliteten och polisens verksamhet förändrats sedan Jan – med sabel i bältet! – började som polis.
De kallar honom supersnuten: Jan Olsson, ett polisliv finns att köpa i din lokala boklåda, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten #143 – Per J Andersson


”Kanske söker vi efter det förlorade paradiset”
Utopia, Atlantis, lycksalighetens ö – idén om ön som en perfekt eller paradisisk plats har funnits länge och i många versioner. Men vad är det egentligen med ön som fenomen som är så fashinerande?
I Ordfronten #143 möter förläggare Pelle Andersson sin namne Per J Andersson, författare, journalist och ”nesofil” aktuell med boken Drömmen om en ö, där han besöker tio öar runtom i världen som har en alldeles speciell plats i hans hjärta. Det blir ett samtal om havets makt, varför en öbo aldrig kan ha bara ett yrke, och hur många år det tar att bli en gotlänning.
Drömmen om en ö finns att köpa i din lokala boklåda eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #142 – Mats-Eric Nilsson


”Redan Carl von Linné liknade svensken vid en härmapa”
Vi svenskar har alltid varit bra på att ta till oss nya trender, och på senare år har vi blivit extra snabba på att anamma precis allt som kommer från USA. Men kan man verkligen bara kopiera ett annat lands språk, nyhetsvinklar och debatter hur som helst eller går något förlorat på köpet?
I Ordfronten #142 möter förläggare Pelle Andersson författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som i sin senaste bok Kåppi pejst [copy paste] – hur vi härmar USA mer än ever undersöker effekterna av den pågående amerikaniseringen. Det blir ett samtal om allt från surfare och superbär till ADHD, glutenfobi, och politisk retorik.
Köp Kåppi pejst hos din lokala bokhandlare eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten #141 – Ann Petrén och Stig Hansén


”Det är inte direkt minnen från logen”
I ett års tid följde journalisten och författaren Stig Hansén en av våra största skådespelare på nära håll för att berätta om hennes liv i boken Ann Petrén på scen. Resultatet är ett stycke teaterhistoria, även om Ann hellre talar om skådespelarmetoder än slänger sig med anekdoter.
I Ordfronten #141 samtalar de med förläggare Pelle Andersson om teaterns flyktiga magi, skådespelaryrkets våndor och glädjeämnen, om värdet av att formulera sig kring sina erfarenheter – och om hur man som författare sammanfattar en gärning som inte är till ända.
Ann Petrén på scen finns att köpa i din lokala boklåda, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #139 – Marjaneh Bakhtiari


”Jag ser Shayan i Malmö hela tiden”
Marjaneh Bakhtiari försökte egentligen skriva om något helt annat. Men i en stad fylld av minnesmärken och efterlevande anhöriga kunde hon till slut inte undvika ämnet. Vad är det för samhälle vi skapat, där vissa unga män kan skjutas till döds utan att det leder till ramaskri? Hur är det att vara ung i en sådan värld? Eller att förlora sitt barn efter att ha flytt till ett land man trodde skulle kunna erbjuda ens familj en säkrare framtid?
I Ordfronten #139 talar hon med förläggare Pelle Andersson om sin nya roman Oändligt underbart, om fjortonårige Shayans sista dag i livet. Det blir ett samtal om livets förgänglighet, om solidaritet och vuxenansvar, och om Malmös parallella verkligheter.
Oändligt underbart finns att köpa i en boklåda nära dig, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten #138 – Yvonne Hirdman


Maj Hirdman ville bli en kvinnlig Strindberg
Maj var pigan som drömde författardrömmar och Gunnar grovarbetaren med huvudet fullt av tankar om antimilitarism, konst och litteratur. Båda sökte sig till ungsocialismen – den radikalaste delen av arbetarrörelsen i Fattigsverige, åren före första världskriget.
I Ordfronten #138 möter förläggare Pelle Andersson författaren och historikern Yvonne Hirdman, som skildrat sina farföräldrars liv i Från de stora drömmarnas tid. Hör henne berätta om parets strävan, aktivism, bildningshunger och kärlek, och om den försvunna men sedermera återfunna brevsamling som ligger till grund för berättelsen.
Från de stora drömmarnas tid finns att köpa hos din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #137 – Helene Rådberg


”De var anarkister och religiösa och jag tänkte – vilka kvinnor!”
Året är 1884, Hilda är sjutton år och Frälsningsarmén har precis öppnat sin eld i Norrköping. Hon dras in i en ny rörelse som för första gången låter kvinnor predika, och blir snart en av de första kvinnliga officerarna som utbildas på Krigsskolan i Stockholm.
I Ordfronten #137 möter förläggare Pelle Andersson författaren och poeten Helene Rådberg, aktuell med romanen Kvinnorörelse. I den berättar hon fritt om sin mormorsmor Hilda och hennes tid i Frälsningsarmén och det tidiga 1900-talets kvinnorörelse. Det blir ett samtal om kraft och kamp, om arbetarkvinnors öde då och nu och om en organisation som var mycket mer radikal än många kanske tror.
Kvinnorörelse finns att köpa i din lokala boklåda eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten #136 – Jenny Rogneby


”Vad händer om läsarna får sympatier för en våldtäktsman?”
I sitt tidigare arbete som brottsutredare på Citypolisen mötte Jenny Rogneby både människor som blivit utsatta för brott och människor som utsatt andra. Men vad skulle hända om de i stället fick möta varandra och berätta om sina upplevelser? Det vill hon undersöka i sin nya spänningsserie om medlaren Angela Lans.
I Ordfronten #136 samtalar hon med förläggare Pelle Andersson om den första boken i serien, Medlaren, där hon låter ett våldtäktsoffer möta sin förövare. Det blir också ett samtal om att byta bana i livet, om de stora samhällsfrågor som fick henne att börja skriva och om att aldrig väja för de riktigt komplicerade ämnena.
Medlaren finns att köpa i en bokhandel nära dig, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #135 – Sebastian Laneby


”Jag måste göra någonting när det händer jobbiga saker”
Bara några timmar efter att kriget i Ukraina bröt ut bestämde han sig: Jag måste skriva om det här. De följande månaderna arbetade han på Aftonbladet på dagarna och satt uppe och skrev på nätterna. Resultatet blev boken Krig i Europa, där vi får ta del av djupintervjuer med de krigskorrespondenter, politiker, experter och civila som över en natt blev ställda inför en helt ny situation.
I Ordfronten #135 möter förläggare Pelle Andersson journalisten och författaren Sebastian Laneby. Det blir ett samtal om krigsrapportering och krishantering, och om varför det kändes så viktigt att inte vänta med att skriva en bok om kriget i Ukraina.
Krig i Europa : inblick, överblick, ögonblick finns att köpa hos din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten #134 – Thomas Tidholm


”Vi kan gå i skogen – men vi är främmande i skogen”
Hur gick det till när människan hamnade vid sidan av naturen? Hur kan vi använda vårt språk för att tala om naturen utan att fjärma oss ifrån den? Och vad gör vi nu, när allt redan gått åt pepparn?
I Ordfronten #134 möter förläggare Pelle Andersson författaren, dramatikern och poeten Thomas Tidholm, just nu aktuell med boken Mänskligheten, en tankebok där han i den fria diktens form ömsint betraktar människans historia och märkliga språk, hennes utsatthet och tillkortakommanden.
Köp Mänskligheten i din lokala boklåda eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #133 – Jona Elings Knutsson


”Jag ville skriva en arbetarhistoria som visade att folkhemmet var rätt fult”
Hur kommer det sig att man går till Gröna Lund och köper ett foto på någon annans barn? Det var frågan som tände gnistan till romanen Kattjakten. I den får vi följa nästan hundraåriga Eva som efter ett långt livs sorger och motgångar, och i desperat jakt på mänsklig närhet, jagar runt Hornstull efter en bortsprungen katt.
I Ordfronten #133 möter förläggare Pelle Andersson gynekologen och författaren Jona Elings Knutsson. Det blir ett samtal om åldrande och ensamhet, om tantens roll i kulturen och författarens måttliga intresse för män.
Kattjakten finns att köpa i din lokala boklåda, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten #132 – Sara Ask, Lisa Bjärbo & Louise Winblad


”Hitta en gemensam nämnare vid matbordet – även om det bara är ris”
Matsitutationen i en familj kan vara otroligt tålamodsprövande, särskilt om man som Sara Ask, Lisa Bjärbo och Louise Winblad själva är intresserade av god mat. Hur ska man tänka? Vad finns det för knep? Och framför allt: Vad blir det till middag?
I Ordfronten #132 möter förläggare Pelle Andersson författarna till succéserien Mera vego, och illustratören bakom Instagramkontot Hej hej vardag. De är aktuella med Hej hej vardagsmat, en kokbok med favoriträtter, fakta och igenkänning för barnfamiljer. Det blir ett samtal om höga förväntningar, den bleka matens tjusning och – förstås – den aldrig svikande tacomodellen.
Hej hej vardagsmat finns att köpa i en boklåda nära dig, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.


























Ordfronten #131 – Viktoria Myrén


Kaniner är bra på att dölja att de mår dåligt – precis som människor
De sköra varelser som befolkar Viktoria Myréns fjärde roman bor i den lilla ort i Sverige där Nina växte upp, och dit hon nu har flyttat tillbaka. I mötet med storasyster Lisen, som bott kvar i alla år, kommer minnen från barndomens våld upp till ytan. Vad krävs för att omförhandla rollerna i en familj?
I Ordfronten #131 möter förläggare Pelle Andersson journalisten, skrivpedagogen och författaren Viktoria Myrén. Det blir ett samtal om minne, skrivande och hennes (ännu) oförklarliga dragning till såriga familjerelationer. Samt, förstås, om kaniner!
Köp Sköra varelser i din lokala boklåda eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.


























Ordfronten special – förlaget svarar


Förlaget svarar – utveckla ditt författarskap del 2
I detta specialavsnitt av Ordfronten Förlaget förhör författaren Lisa Bjerre förläggare Pelle Andersson vidare om hur man blir en bättre författare och om förlagets roll i att utveckla ett författarskap.
Detta avsnitt är del 1 av 2.


























Ordfronten special – förlaget svarar


Förlaget svarar – utveckla ditt författarskap del 1
Okej, boken är ute – men vad händer sen? Nu är det dags att utveckla ditt författarskap! Hur viktigt är det att det är tätt mellan böckerna? Vad är ett flerboksavtal? Vad har förlaget för roll för att du som författare ska växa och bli bättre? I detta avsnitt av Ordfronten special frågar författaren Lisa Bjerre ut förläggare Pelle Andersson om hur man blir en bättre författare.
Detta avsnitt är del 1 av 2.


























Ordfronten special – förlaget svarar


Förlaget svarar – kom igång med skrivandet!
Semestern är här och många är de som tänker att de äntligen ska sätta sig och skriva på det där bokprojektet. I detta avsnitt av Ordfronten special frågar författaren Lisa Bjerre ut förläggare Pelle Andersson om vad han önskar att aspirerande författare visste innan de drog igång. Hur undviker man till exempel att det bara blir en massa ”börjor” i en pärm? Vad är den viktigaste egenskapen hos en testläsare? Och när är det dags att skicka in sin bok till ett förlag?


























Ordfronten #130 – Johan Brännström


”Det kommer aldrig att bli mysigt”
Som ”vän av konflikt” sätter Johan Brännström en ära i att ständigt utsätta sina karaktärer för jobbiga situationer. I spänningsromanen Ingen ska skonas, den tredje delen i serien om Mikaela Sköld, kryper ondskan allt längre ut i idyllerna. Enligt honom är hela idén med att berätta en historia att karaktärerna ska lära sig något – och hur ska de göra det om de inte gör misstag och utsätts för press?
I Ordfronten #130 möter förläggare Pelle Andersson en författare med en exceptionell fingertoppskänsla för spänning. Hans böcker om Mikaela Sköld har snabbt kommit upp i en läsarskara på över 60 000! Men i slutändan skriver han egentligen bara det han själv vill läsa. Och det är knappast någon mysig, småputtrig cozy crime …
Köp Ingen ska skonas i din lokala bokhandel, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.

























