Ordfronten

Ordfronten är Ordfront förlags egen podcast. Här kan du höra våra aktuella författare i samtal med förläggare Pelle Andersson om allt från terrorism och psykaktivism till trädgård och barns matvanor.

Ordfronten kommer ut med ett nytt avsnitt ungefär en gång i veckan, och går att prenumerera på via iTunes eller andra ställen där poddar finns.

Om du gillar vad du hör och vill vara med och säkra Ordfrontens framtid, swisha valfri summa till 123 346 97 15, skriv "podd" i meddelanderutan. Alla bidrag mottages tacksamt!

 


Ordfronten special – förlaget svarar

Förlaget svarar – utveckla ditt författarskap del 2

I detta specialavsnitt av Ordfronten Förlaget förhör författaren Lisa Bjerre förläggare Pelle Andersson vidare om hur man blir en bättre författare och om förlagets roll i att utveckla ett författarskap.

Detta avsnitt är del 1 av 2. 

Ordfronten
Ordfronten
Förlaget svarar – utveckla ditt författarskap del 2
/

Ordfronten special – förlaget svarar

Förlaget svarar – utveckla ditt författarskap del 1

Okej, boken är ute – men vad händer sen? Nu är det dags att utveckla ditt författarskap! Hur viktigt är det att det är tätt mellan böckerna? Vad är ett flerboksavtal? Vad har förlaget för roll för att du som författare ska växa och bli bättre? I detta avsnitt av Ordfronten special frågar författaren Lisa Bjerre ut förläggare Pelle Andersson om hur man blir en bättre författare. 

Detta avsnitt är del 1 av 2. 

Ordfronten
Ordfronten
Förlaget svarar – utveckla ditt författarskap del 1
/

Ordfronten special – förlaget svarar

Förlaget svarar – kom igång med skrivandet!

Semestern är här och många är de som tänker att de äntligen ska sätta sig och skriva på det där bokprojektet. I detta avsnitt av Ordfronten special frågar författaren Lisa Bjerre ut förläggare Pelle Andersson om vad han önskar att aspirerande författare visste innan de drog igång. Hur undviker man till exempel att det bara blir en massa ”börjor” i en pärm? Vad är den viktigaste egenskapen hos en testläsare? Och när är det dags att skicka in sin bok till ett förlag? 

Ordfronten
Ordfronten
Förlaget svarar – kom igång med skrivandet!
/

Ordfronten #130 – Johan Brännström

”Det kommer aldrig att bli mysigt”

Som ”vän av konflikt” sätter Johan Brännström en ära i att ständigt utsätta sina karaktärer för jobbiga situationer. I spänningsromanen Ingen ska skonas, den tredje delen i serien om Mikaela Sköld, kryper ondskan allt längre ut i idyllerna. Enligt honom är hela idén med att berätta en historia att karaktärerna ska lära sig något – och hur ska de göra det om de inte gör misstag och utsätts för press?

I Ordfronten #130 möter förläggare Pelle Andersson en författare med en exceptionell fingertoppskänsla för spänning. Hans böcker om Mikaela Sköld har snabbt kommit upp i en läsarskara på över 60 000! Men i slutändan skriver han egentligen bara det han själv vill läsa. Och det är knappast någon mysig, småputtrig cozy crime …

Köp Ingen ska skonas i din lokala bokhandel, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus. 

 

Ordfronten
Ordfronten
”Det kommer aldrig att bli mysigt”
/

Ordfronten #129 – Katarina Bjärvall

”Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien var egentligen en skattjakt”

Kring midsommar år 1795 beger sig en av historiens viktigaste kvinnorättsaktivister ut på en resa i det exotiska Skandinavien, tillsammans med sin ettåriga dotter och barnjungfrun Marguerite. Anledningen? En förlorad skeppslast med silver – och en inte särskilt förnuftig kärlekshistoria. 

I Ordfronten #129 möter förläggare Pelle Andersson författaren och journalisten Katarina Bjärvall, som rest i Mary Wollstonecrafts fotspår. Hon fascineras av författarinnans komplicerade personlighet, där förnuft och starka upplysningsideal samsas med irrationella känslor och en levande fantasi. Hör henne berätta om härliga hembygdshistoriker, varför hon helst ville skriva om någon som var död, och om varför Mary Wollstonecraft förmodligen hade spårat ur på sociala medier om hon levat i dag.

Lutad mot ett spjut finns att köpa hos din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.

 

Ordfronten
Ordfronten
”Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien var egentligen en skattjakt”
/

Ordfronten #128 – Erik Axl Sund

”Vi fick simultant samma idé till intrig”

Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist är namnen bakom pseudonymen Erik Axl Sund. De är just nu aktuella med sin sjätte roman, thrillern Otid som är den tredje och avslutande delen i serien som inleddes med Glaskroppar och Dockliv. 

I Ordfronten #128 möter förläggare Pelle Andersson två författare som är så vana att skriva tillsammans att de blivit lika samspelta som ett gift gammalt par – men som nu skrivit sin första bok på distans efter att ha ”flyttat isär”. Vad händer med kreativiteten när samarbetet plötsligt ska ske över telefon? Hur gör man för att piffa upp skrivandet när det känns som att det börjar gå i stå? Och vem betalar egentligen telefonräkningarna? 

Otid finns att köpa i din lokala bokandel, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus. 

 

Ordfronten
Ordfronten
”Vi fick simultant samma idé till intrig”
/

Ordfronten #127 – John Ajvide Lindqvist

”Jag har inga problem med att skilja på fantasi och verklighet – tror jag”

John Ajvide Lindqvist hör till den ovanliga skara som inte sett ett enda avsnitt av en realityserie. Ändå är det precis vad hans nya bok Verkligheten handlar om. Orsaken? En oemotståndlig karaktär vid namn Heidi Hallberg. 

I Ordfronten #127 möter förläggare Pelle Andersson Sveriges okrönte skräckmästare. Det blir ett samtal om allt ifrån undermålig research och att skriva roligt utan att vara satirisk, till förläggarens smutsiga händer – och en bortglömd hund. 

Verkligheten finns att köpa i en bokhandel nära dig, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris. 

 

Ordfronten
Ordfronten
”Jag har inga problem med att skilja på fantasi och verklighet – tror jag”
/

Ordfronten #126 – Herman Geijer

”Hoppet finns i våra relationer och sociala gemenskaper”

Framtiden ter sig inte allt för ljus med klimatkris och extremväder, kollapsade ekosystem och massutrotning av arter. Hur ska vi kunna leva i den nya värld som väntar oss? Varför har vi så svårt att ta abstrakta hot på allvar? Och hur ska vi göra för att ta upp kampen för klimatet igen efter pandemin?

I Ordfronten #126 möter förläggare Pelle Andersson författaren och överlevnadsexperten Herman Geijer, aktuell med boken Monstersamhället. Det blir ett samtal om mänskliga instinkter, vänsterdrömmar, prepping som konsumtion och vikten av aktivism i liten och stor skala. 

Monstersamhället finns att köpa i din lokala boklåda, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.

 

Ordfronten
Ordfronten
”Hoppet finns i våra relationer och sociala gemenskaper”
/

Ordfronten #125 – Hans Lagerberg

”Solidariteten har väldigt många ansikten”

Vad är skillnaden på solidaritet och lojalitet? Varför är väskan en så solidarisk uppfinning? Vad har vi sett för höjdpunkter i de solidariska rörelserna genom tiderna, och vad kan vi dra för lärdomar av dem?

I Ordfronten #125 möter förläggare Pelle Andersson författaren Hans Lagerberg, aktuell med boken Gå tillsammans. Det blir ett samtal om solidaritetens historia, om pandemier och utopier, folkrörelser och avantgarden – och om den svåra utmaningen i att skala upp människans solidariska instinkter till att gälla på en global nivå.

Gå tillsammans – en historia om solidaritet finns att köpa hos din lokala bokhandlare eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.

 

Ordfronten
Ordfronten
”Solidariteten har väldigt många ansikten”
/

Ordfronten #124 – Jennie Dahlén & Johanna Leymann

”Det mest hållbara plagget är det som används igen och igen”

När det kommer till hållbarhet och barnkläder är det delningsekonomi som är knepet. Det menar Jennie Dahlén och Johanna Leymann, aktuella med boken Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga.

I Ordfronten #124 samtalar de med förläggare Pelle Andersson om klädindustrins miljöpåverkan, nyköpsnormen och alternativa sätt att skaffa kläder på. Dessutom delar de med sig av sina bästa tips för att våga komma igång med att laga.

Boken Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga finns att köpa i din lokala bokhandel, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.

 

Ordfronten
Ordfronten
”Det mest hållbara plagget är det som används igen och igen”
/


”Jag trodde nog att det skulle vara lite mer chaitedrickande och långsamma samtal”

Efter att ha slitit i tretton år för att få ett manus antaget kommer nu den efterlängtade debuten med romanen Sommarsorger. Vad har motsvarat förväntningarna med att bli utgiven, och vad har blivit annorlunda?

I Ordfronten #123 möter förläggare Pelle Andersson debutanten Nina De Geer, som även är med och driver podcasten Debutera eller dö. Det blir ett samtal om ostrategiska yrkesval, förlagsvärldens skimmer och stämningsfulla träd. Samt, som bonus, tips från förläggaren inför bok nummer två.

Sommarsorger finns att köpa hos din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.

 

Ordfronten
Ordfronten
”Jag trodde nog att det skulle vara lite mer chaitedrickande och långsamma samtal”
/

Ordfronten #122 – Erik Ohlsson

”Han har haft att göra med många fula fiskar i världspolitiken”

Staffan de Mistura är diplomaten som mött bland andra Putin, al-Assad och Erdoğan, samt medlat i flera av världens värsta konflikter. I den nya boken Armbrytning med ondskan får vi följa med bakom kulisserna i ett flertal viktiga medlingsuppdrag och konfliktsituationer. 

I Ordfronten #122 möter förläggare Pelle Andersson författaren Erik Ohlsson, som efter att ha arbetat som utrikesreporter på DN i trettio år i och med denna bok gör sin litterära debut. Han är glad över att han lyckades fånga de Mistura i ett fönster mellan FN-uppdrag där han kunde berätta relativt fritt och öppet om sitt yrkesliv. 

Köp Armbrytning med ondskan hos din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus. 

 

Ordfronten
Ordfronten
”Han har haft att göra med många fula fiskar i världspolitiken”
/

Ordfronten #121 – Cina Risberg

”Lunchen är min dagliga kreativa utmaning”

Cina Risberg har arbetat hemifrån i 15 år, och för henne har lunchen alltid varit något att se fram emot. Nu är hon aktuell med kokboken Lunch hemma – snabba solorätter utan svinn.  

I Ordfronten #121 berättar hon för förläggare Pelle Andersson om vilka livsmedel hon ser till att alltid ha hemma, om varför en tom kyl är bästa inspirationen och om vilka som är grönsakslådans skickligaste överlevare. 

Köp Lunch hemma hos din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris. 

 

Ordfronten
Ordfronten
”Lunchen är min dagliga kreativa utmaning”
/

Ordfronten #120 – Lennart Karlsson & Benny Haag

”Säger man att man aldrig är rädd som polis så ljuger man”

Vad får man om man sammanför en skådespelare och KBT-terapeut med en poliskommissarie med 30-årig erfarenhet av narkotikafrågor? Jo, en riktigt, riktigt spännande deckare förstås! 

I Ordfronten #120 möter förläggare Pelle Andersson Lennart Karlsson och Benny Haag, som tillsammans skrivit Det som inte syns, den första av en rad spänningsromaner i serien Stockholm nu. Hör dem berätta om utmaningen i att vara trogen polisarbetets verklighet och samtidigt bygga dramaturgi, varför humor och jargong är så viktigt inom yrket – och vem av dem som kanske, eventuellt har en uniformsfetisch …

Köp Det som inte syns i din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.

 

Ordfronten
Ordfronten
”Säger man att man aldrig är rädd som polis så ljuger man”
/

Ordfronten #119 – Annika Sjögren

”Jag vill att folk ska tänka till och inte döma så mycket”

I Ordfronten #119 möter förläggare Pelle Andersson författaren Annika Sjögren, aktuell med Släckta äro ljusen, den sjätte delen i hennes uppskattade spänningsserie Brottsplats Härnösand. Det blir ett samtal om inspirationskällor, pensionering och varför det är mer intressant att skriva om klasskillnader i en mindre stad än i en stor.

Släckta äro ljusen finns att köpa i din lokala boklåda, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.

 

Ordfronten
Ordfronten
”Jag vill att folk ska tänka till och inte döma så mycket”
/

Ordfronten #118 – Olivia Bergdahl

”I relation till ett nytt liv finns utrymme att ställa alla de stora frågorna”

När Olivia Bergdahl blev gravid började hon skriva i dialog med sitt ofödda barn. Dialogformen var något hon haft med sig länge, men nu fick de existentiella frågorna en helt annan tyngd. Något som ytterligare späddes på när hon mot slutet av graviditeten diagnostiserades med hudcancer. 

I Ordfronten #117 talar hon med förläggare Pelle Andersson om graviditet som intellektuell erfarenhet, om varför det fortfarande är relativt ont om litteratur på ämnet och om varför hennes bok i princip hade kunnat bestå av en endaste sida. 

Köp Vård & omsorg i en bokhandel nära dig, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus. 

 

Ordfronten
Ordfronten
”I relation till ett nytt liv finns utrymme att ställa alla de stora frågorna”
/

Ordfronten #117 – Rikard Allvin

Frihandelsavtalen innehåller många fina ord – men är en katastrof för demokratin

Närmast helt utan offentlig debatt har Sverige klivit fram som en av frihandelsavtalens främsta förespråkare. Näringsliv, fackförbund och politiker från höger till vänster gör gemensam sak för att främja utvecklingen. Men vet vi egentligen vad det är vi gett oss in i?

I Ordfronten #117 möter förläggare Pelle Andersson författaren och samhällsvetaren Rikard Allvin, som arbetat med dessa frågor i snart ett decennium. Det blir ett samtal om glädjekalkyler, solnedgångsklausuler och parallella rättssystem där investerare kan stämma stater på mångmiljonbelopp. 

Köp Frihandelns fångar i din lokala boklåda, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris. 

Ordfronten
Ordfronten
Frihandelsavtalen innehåller många fina ord – men är en katastrof för demokratin
/

Ordfronten #116 – Mariette Glodeck

Naturen behöver inte oss – men vi kan göra mycket för den

Så mycket som en tredjedel av arealen i tätorten består av privata trädgårdar, och vad vi gör med den ytan spelar stor roll för naturen och den urbana mångfalden. Många har redan börjat köpa insektshotell och odla för pollinerarna – men vad kan vi göra mer? 

I Ordfronten #116 träffar förläggare Pelle Andersson författaren och trädgårdsentusiasten Mariette Glodeck, aktuell med boken Världens viktigaste trädgård – till naturens försvar. Det blir ett samtal om läskiga småkryp, stora trädäck och varför du ska göra tvärtemot allt vad farfar lärt dig. 

Världens viktigaste trädgård finns att köpa i en boklåda nära dig eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus. 

Ordfronten
Ordfronten
Naturen behöver inte oss – men vi kan göra mycket för den
/

Ordfronten special – förlaget svarar

Ljudböckerna blir viktigare och viktigare – men det är sorgligt att det ger så lite

I ett nytt avsnitt av Ordfronten special frågar författaren och journalisten Lisa Bjerre ut förläggare Pelle Andersson om den växande ljudboksbranschen. Vad är viktigt för att en bok ska funka i ljud? Hur anpassar sig förlagen till den nya branschen? Och vad tjänar en författare per lyssning? 

Om du vill höra Pelle Andersson svara på fler frågor om förlag och och att bli utgiven, sök på ”förlaget svarar” i sökrutan ovan eller på din podtjänst.

 

Ordfronten
Ordfronten
Ljudböckerna blir viktigare och viktigare – men det är sorgligt att det ger så lite
/

Ordfronten #115 – David Ericsson

”Jag har inte accepterat att det måste finnas dödstäckor i en roman”

David Ericsson är författare och långtradarchaufför, aktuell med romanen Den Fredlösa. I den följer Sven den komplicerade Annie ut på vägarna i åttiotalets Europa. De rör sig bland kollektiv, MC­-gäng i Köpenhamn, papperslösa fruktplockare i Frank­rike och med de allra rikaste på Rivieran. 

I Ordfronten #115 talar han med förläggare Pelle Andersson om resandets förutsättningar då och nu, om de udda platser och människor som driver hans skrivande och om oviljan att skriva ”tråkigt”. 

Köp Den Fredlösa i en bokhandel nära dig, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris. 

Ordfronten
Ordfronten
”Jag har inte accepterat att det måste finnas dödstäckor i en roman”
/

Ordfronten special – förlaget svarar

Snack om fack!

I ännu ett avsnitt av Ordfronts populära serie Förlaget svarar ställer journalisten och författaren Lisa Bjerre förläggare Pelle Andersson mot väggen med frågor om förlagets verksamhet – den här gången med inriktning mot facklitteratur. Hur skiljer sig antagningen av fackböcker från antagningen av skönlitteratur? Går det att försörja sig som fackboksförfattare? Och kan vem som helst skriva en fackbok?

Lisa Bjerre är aktuell hos Ordfront med fack(!)boken Vinterbad – en handbok. Vilket gör henne till en ypperligt initierad samtalsledare.

Trevlig helg!

Ordfronten
Ordfronten
Snack om fack!
/

Ordfronten #114 – Magnus William-Olsson

”Man rör vid en källa när man läser Sapfo”

Magnus William-Olsson och Vasilis Papageorgiou har arbetat med och levt i Sapfos poesi hela sina vuxna liv. Tio år efter att de tillsammans översatt hennes samlade dikter och fragment bestämde de sig för att börja om – och ta sig an varje ord, varje strof, varje fragment på nytt.

I Ordfronten #114 möter förläggare Pelle Andersson ena halvan av översättarduon, Magnus William-Olsson, i ett samtal om översättningens principer, att arbeta tillsammans – med en annan översättare och i dialog med hela internet – och om hur poesi kan kännas så aktuell 2 500 år efter att den först skrevs. 

Köp Sapfo – dikterna och fragmenten i en bokhandel nära dig, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.

 

Ordfronten
Ordfronten
”Man rör vid en källa när man läser Sapfo”
/

Ordfronten #113 – Per J Andersson

Lågsäsong för idén om det fria, nyfikna resandet

Per J Andersson är resejournalist och aktuell med boken Tankar för dagen – manual för nyfikna resenärer. Han ser med sorg hur pandemin och klimatdebatten lett till en attack på resandet. Det inte bara går att resa hållbart menar han, det är helt nödvändigt att vi fortsätter att besöka nya platser och möta nya människor med ett öppet sinne. 

I Ordfronten #113 pratar han med förläggare Pelle Andersson om resejournalistikens uppdrag, ohyfsade turister samt varför det är bra att vara lite vilse ibland.

Tankar för dagen finns att köpa i en bokhandel nära dig, eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris. 

Ordfronten
Ordfronten
Lågsäsong för idén om det fria, nyfikna resandet
/

Ordfronten #112 – Freddot Carlsson-Andersson

”Att inte kunna försörja sig är fruktansvärt – men att hela tiden bli misstänkliggjord är värre”

Freddot Carlsson-Andersson har under lång tid rört sig i små cirklar på ytterkanten av arbetsmarknaden, med olika småjobb, anpassad lönebi­dragsanställning eller som sjukskriven eller arbetslös. Han är just nu aktuell med B-laget en drabbande bok om hur det kan vara att leva med ADD och asperger, och om de stela system som försvårar tillvaron för alla som är arbetslösa, sjukskrivna, utförsäkrade eller hjärntrötta – men som inget hellre vill än att göra rätt för sig.

I årets första Ordfronten hör du honom i samtal med förläggare Pelle Andersson.

B-laget finns att köpa hos din lokala bokhandlare, eller på nätet hos till exempel Adlibris eller Bokus.

Ordfronten
Ordfronten
”Att inte kunna försörja sig är fruktansvärt – men att hela tiden bli misstänkliggjord är värre”
/

Ordfronten #111 – Mia Ajvide & John Ajvide Lindqvist

Makarna Ajvide tar sig ornitologiska friheter

Varken Mia Ajvide eller hennes make John Ajvide Lindqvist var egentligen särskilt bevandrade inom fågelriket när deras son Fritiof gav Mia en fågelbok i julklapp med förslaget att börja fågelskåda som tidsfördriv under pandemin. Ett intresse hon tog sig an med ett stort mått fantasi och akvarellerna i högsta hugg. Resultatet blev Alternativa fakta om fåglar – en en minst sagt ovanlig illustrerad fågelbok där John fabulerat fritt kring de olika fågelarternas liv och leverne. Visste du till exempel att det språk som korpar har lättast för att imitera är danska? Eller hur många svalor som egentligen krävs för att tillverka en sommar?

Hör dem berätta om sitt gemensamma bokprojekt och John läsa högt om några av fåglarna i årets sista Ordfronten. Du kan också se hela intervjun på Youtube.

God jul, vi hörs igen nästa år!

Alternativa fakta om fåglar finns att köpa hos din lokala bokhandlare eller på nätet hos till exempel Bokus eller Adlibris.

Ordfronten
Ordfronten
Makarna Ajvide tar sig ornitologiska friheter
/

Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Sidan använder cookies. Läs mer.