Format: 135x210 mm, Häftad
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419672

Jag har inte sanningen, jag söker den

K. G. Hammar, Ami Lönnroth

Det blåser kring K G Hammar. Sverige har sedan 1997 en ärkebiskop som väcker riktigt starka känslor. Han stödde den kontroversiella utställningen Ecce Homo, vilket fick påven att ställa in ett planerat Sverigebesök. Han har uttalat sig för homosexuellas rätt till äktenskap. Han har kritiserat USA:s Irakkrig. Han har kallats vänstermegafon av förre moderat-ledaren Bo Lundgren. Som Svenska kyrkans högste representant har K G Hammar tagit alltför tydlig ställning, säger man. Samtidigt heter det att han är för otydlig i de centrala trosfrågorna. Man måste tro helt och fullt på Bibelns ord, tro att jungfrufödseln och uppståndelsen är bok-stavligt talat sanna. Men Hammar vägrar se tron som ett bilprovningsprotokoll där man ska pricka av 30 punkter för att få köra vidare bakom registreringsskylten »kristen«. Hans väg är radikalt annorlunda, den leder inåt, mot det han själv kallar det mystiska.

I denna bok möter vi ärkebiskopen i helfigur i öppenhjärtiga samtal med författaren och journalisten Ami Lönnroth som i många år skrivit om livsåskådningsfrågor, bland annat som redaktör för SvD:s Idag-sida. “Jag har inte sanningen, jag söker den” är en bok inte bara för aktivt troende utan i lika hög grad för sökare och agnostiker. För alla som funderar kring de stora livsfrågorna. »Den längsta resan är resan inåt«, som ärkebiskopens stora förebild Dag Hammar-skjöld har sagt.

KG Hammar är ärkebiskop sedan 1997 och har profilerat sig som en engagerad samhällsdebattör. Han har tidigare utgivit en rad böcker, senast Ecce Homo (2000). Ami Lönnroth Ami Lönnroth Ami Lönnroth Ami Lönnroth Ami Lönnroth är författare till den uppmärksammade Maskrosbarnen och är verksam som författare och journalist sedan 60-talets början, bl.a. på Svenska Dagbladet.

Beställ e-bok

K. G. Hammar

Mer om författaren

Ami Lönnroth

Ami Lönnroth har varit verksam som författare och journalist sedan 1960-talets början, bland annat på Svenska Dagbladets Idagsida. Hon har också varit gästprofessor i journalistik vid Stockholms universitet och är nu kolumnist i Östgöta Correspondenten och Länstidningen i Södertälje. Som frilansande medielärare håller hon seminarier med genusperspektiv för journalister, till exempel i Kazakstan och andra före detta Sovjetrepubliker. 1990 lanserade hon ordet maskrosbarn i sin första bok med samma namn. 2003 kom hennes roman Linda och Louise. Hon har även givit ut biografin Tidningskungen Lars Johan Hierta (med Per Eric Mattsson) och en intervjubok med förre ärkebiskopen KG Hammar, Jag...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla