Anantha U R Muthy

U.R. Anantha Murthy föddes 1932 i Melige, en by i trakten av Shimoga i delstaten Karnataka i södra Indien. Efter utbildning i en hinduisk sanskritskola i hemtrakten kom han via universitetsstudier i Mysore (Karnataka) till University of Birmingham i England, där han 1966 doktorerade på en avhandling om politik och fiktion i 30-talets brittiska litteratur. Från slutet av 60-talet har han periodvis undervisat i engelska på universitetet i Mysore. Han har också varit en flitig gästprofessor vid åtskilliga europeiska och amerikanska universitet. 1987 blev han rektor för Mahatma Gandhi-universitetet i Kottayam. 1993-97 var han ordförande för Sahitya Akademi, den indiska författarorganisationen. Han är bosatt i Mysore.

U.R. Anantha Murthy skriver på det sydindiska språket kannada. Han debuterade med en novellsamling redan på 50-talet, men först med romanen Samskara – Rit för en död man (1965) blev han en nationellt uppmärksammad författare. Samskara är en modern klassiker i den indiska litteraturen som filmatiserats och översatts till flera språk. I skildringen av två brahminer – den ene, Praneshacharya, är skriftlärd och världsfrämmande; den andre, Naranappa, är en livstillvänd fritänkare som umgås med prostituerade och muslimer – gestaltar och analyserar Anantha Murthy konflikten mellan fundamentalism och frihet.

På en gång mystiker och marxist, med influenser från Sartre och existentialismen, har han fortsatt diskutera filosofiska och sociala frågeställningar i romaner som Bharathipura (1974) och Awasthe (1978), liksom i noveller, dramatik och essäer. Han belönades 1995 med Jnanpith-priset, den främsta litterära utmärkelsen i Indien.

Initialerna U R står för Udipi Rajagopalachar.

På Ordfront utkom Samskara år 2001 men är slutsåld.Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Podcast: Ordfronten

Ordfronts
e-böcker

Ordfront på twitter

Ordfront på instagram

Ordfront på facebook

Föreningen Ordfront

Galago


Sidan använder cookies. Läs mer.