Format: 162x233 mm, Inbunden
Antal sidor: 330
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789170379321

Fallet Samir

Anders Johansson, Samir Sabri

År 1986 döms 15-årige Samir för att ha mördat sin styvmamma hemma i lägenheten i Tensta och blir inlåst på mentalsjukhus.

Alla instanser polis, åklagare, domstol och rättspsykiatri är övertygade om att pojken är den skyldige. Men de missar att det rör sig om ett falskt erkännande för att skydda den verklige gärningsmannen. När Samir några år senare berättar sanningen vill ingen tro honom. Inga förhör hålls med den utpekade gärningsmannen, och någon analys av de tekniska spåren, däribland Samirs blodiga kläder, görs inte heller.

För ett par år sedan började Anders Johansson, kriminalreporter på Aftonbladet, granska ärendet i podden #Fallet och lyckades gräva fram nya bevis. Nu, trettio år efter mordet, har domen rivits upp.

Fallet Samir är den osannolika berättelsen om vad som egentligen hände. Om hur en felaktig dom leder till att den unge Samir hamnar i en ond spiral av kriminalitet och blir en av Sveriges mest fruktade värdetransportrånare som vuxen. Men det handlar också om vägen ut, om att vända på sitt liv fullständigt.

Beställ e-bok

Anders Johansson

Anders Johansson har arbetat som rättsreporter på Aftonbladet i 20 år. Hans podcast #Fallet, som handlar om Samir Sabri och den felaktiga morddomen mot honom har laddats ned 2,3 miljoner gånger och granskningen belönades med den prestigefyllda Guldspaden. Våren 2017 släpptes boken Fallet Samir som ger hela berättelsen om vad som egentligen hände.

Mer om författaren

Samir Sabri

Samir Sabri är verksamhetschef på Second Chance och åker runt i Sverige och föreläser om sitt liv för ungdomar. När han var 15 år dömdes han för mordet på sin styvmamma och blev inlåst på mentalsjukhus. För ett par år sedan började Anders Johansson, kriminalreporter på Aftonbladet, granska ärendet i podden #Fallet och lyckades gräva fram nya bevis som gjorde att domen revs upp. I Fallet Samir (våren 2017) berättar de tillsammans hela historien om vad som egentligen hände.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla