Zofias romska balkanmat
Zofia Selimi

Zofias romska balkanmat är en smakrik resa till Balkans alla hörn. Här finns allt från mustiga grytor, lättlagad plockmat och hur man får till en perfekt pljeskavica, till hur man bakar den godaste bureken. Att laga balkanmat är enkelt, mycket grytor och gratinerat där maten klarar sig själv . Den viktigaste kryddan är kärleken, då smakar maten som bäst. I denna kokbok står det klart vad det innebär att bjuda på mat – man vill bjuda på det bästa till de man älskar. Mat är så mycket mer än mat – det är stolthet över arv, kultur, barndom och historia.       

I Zofias romska balkanmat presenterar Zofia hela sitt liv på en tallrik. Hemlagat och närodlat är populärare än någonsin och vi har blivit mer medvetna om vad vi stoppar i oss – därför är det matkulturella arvet så viktigt. Detta är maten som Zofias mamma lagade till henne och en hyllning till Balkan och den romska matkulturen. Zofia berättar också i boken om sig, sitt liv och vad det innebär att vara rom idag.       

Romer finns i hela världen men har sitt ursprung i Indien från 1000-talet, och idag finns ca 60 olika romska grupper. Zofia Selimi tillhör Arlji-gruppen och precis som för andra romer betyder det att det lagas så mycket mat att det räcker även för oväntat besök, ingen ska behöva gå hungrig! Och för en riktigt lyckad sammankomst behövs dessutom musik och dans! Då romerna inte har ett eget erkänt hemland och ofta lever på flykt eller på resa så har maten kommit att vara det som starkast symboliserar ett hem och skapat en gemensam kultur. I sin kokbok bjuder receptkreatören Zofia Selimi på smakrika rätter och ett fantastiskt matkulturellt arv!


Författare: Zofia Selimi Titel: Zofias romska balkanmat Format: 0x0 mm Inbunden Antal sidor:  Utgivningsår: 2023 ISBN: 9789177753162


Av samma författare

Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Podcast: Ordfronten

Ordfronts
e-böcker

Ordfront på twitter

Ordfront på instagram

Ordfront på facebook

Föreningen Ordfront

Galago


Sidan använder cookies. Läs mer.