Block 5A: Åklagaren, hans liv och fallet Lundin
Magnus Elving

Nästan alla svenskar har hört om Lundin Oil AB och Lundin Petroleum AB, som sökte olja i Sudan, i Block 5A 19972003. Åklagaren Magnus Elving arbetade med fallet i elva år innan han gick i pension. Han skriver i Block 5A: Åklagaren, hans liv och fallet Lundin om sitt liv som åklagare och om sitt omfattande arbete med att utreda vad som hände i Block 5A i Sudan där bolagen verkade, allt i syfte att se om företrädare för de svenska oljebolagen kunde ha gjort sig skyldiga till brott. Ett långt arbete som trots allt har lett fram till åtal under hösten 2023.

Vi får i boken följa Magnus Elvings långa karriär som både polis och åklagare – med arbetet för att finna rättvisa i det första svenska fallet om folkmordet, med arbetet i Rwanda som kanske främsta merit innan han tog sig an Lundins framfart i Sudan.

Block 5A: Åklagaren, hans liv och fallet Lundin är en djupt personlig och nära beskrivning av arbetet och boken blir också ett slags djupdykning i noggrannhet, samvetsgrannhet och engagemang. Det finns ett slags unikt fokus och övertygelse om att skipa rättvisa i Magnus Elvings liv som tydligt kommer till uttryck i hans envishet och uthållighet i arbetet med fallet Lundin. Och det som hände i Sudan, i Block 5A, var brutalt. Det var ond bråd död och många civila föll offer. En mer initierad skildring eller en mer djuplodande analys av vad som hänt i oljans spår har inte tidigare skrivits.


Författare: Magnus Elving Titel: Block 5A: Åklagaren, hans liv och fallet Lundin Format: 0x0 mm Inbunden Antal sidor:  Utgivningsår: 2023 ISBN: 9789177751953


Av samma författare

Vill du stötta Ordfronts verksamhet? Swisha ditt bidrag till 123 346 97 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Podcast: Ordfronten

Ordfronts
e-böcker

Ordfront på twitter

Ordfront på instagram

Ordfront på facebook

Föreningen Ordfront

Galago


Sidan använder cookies. Läs mer.