Format: 153x218 mm, Inbunden
Antal sidor: 315
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789177750819

Finns även som:
Inbunden, ISBN: 9789174412918

Behandlingen205 dagar i kräftrike

Yvonne Hirdman

”Behandlingen är en öppenhjärtig, yvig och temperamentsfylld rapport om hennes egen vistelse i ”kräftriket”. Hirdman skriver mycket bra, tar liksom tag och tvingar en att lyssna.” Aftonbladet

Men varför inte just jag när så många andra också drabbas? Det är mantrat som Yvonne Hirdman försöker besvärja ödet med, under den tillsynes ändlösa behandlingen mot bröstcancer operation, cellgifter, strålning. Via dagboksanteckningar får vi följa henne på resorna till och från sjukhuset, framgångarna, bakslagen, känslorna inför den kropp som tas ifrån henne. Med sedvanlig Hirdmansk skärpa skriver hon också om det som pågår utanför och som hon ältar inom sig: feminismens nya vägar, historielösheten som får samhällsdebatten att skeva, om efteråtet och åldrandet.

Yvonne Hirdman är en av vår tids viktigaste tänkare och historiker. Hon har tidigare bland annat gett ut Augustprisvinnaren Den röda grevinnan, Det tänkande hjärtat om Alva och Gunnar Myrdal, självbiografiska Medan jag var ung och senast Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin.

”Yvonne Hirdmans betraktelser porlar fram som en strid ström över sidorna, hon låter sina minnen flöda fritt och hon pendlar oavbrutet mellan optimism och pessimism. (…) Välskrivet, berörande och mycket läsvärt.”
Elisabeth Brännström, BTJ

”Nära och utlämnande, om mod att tåla.”
M-Magasin

”Frispråkigt. (…) Full av liv.”
Dagens Nyheter

”Nära, som om vi finns där vid hennes sida.”
Svenska Dagbladet

”Som vanligt, trots det allvarliga ämnet, är det en fröjd att läsa Yvonne Hirdman för hon har verkligen språket i sin hand.”
Internationalen

Yvonne Hirdman

Yvonne Hirdman var tidigare professor i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet och därefter professor i genushistoria vid Stockholms universitet. Nu är hon verksam på samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola och vid Stockholms universitet. Hon har i många år forskat om välfärdsstat och genusordning. År 2005 tilldelades hon Svenska Akademiens Kellgrenpris. 2015 gav Yvonne Hirdman ut självbiografin Medan jag var ung. Tidigare har hon skrivit bland annat Den socialistiska hemmafrun och andra kvinnohistorier (1992), Med kluven tunga. LO och genusordningen (1998), Att lägga livet till rätta (2000) och Genus. Om det stabilas föränderliga former (2001). År 2006 utkom hennes mycket rosade Det...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla