Tyst hav : jakten på den sista matfisken

Isabella Lövin

Det fanns en tid då kokt torsk var vardagsmat och kött var lyx. Idag är fisk exklusivt och torsken allt ovanligare i näten. Det största hotet mot fisken är inte längre miljögifter utan utfiskningen: trålfisket och de enorma fartyg som tömmer fiskevattnen, olagligt eller helt lagligt. Det står illa till med fiskebestånden både i svenska hav och i världshaven – frågan är bara hur illa.

Alltfler forskare är överens om att ska man agera måste det ske nu. Det är hög tid – kanske redan för sent. Men mot forskare och miljöaktivister verkar starka krafter: fiskerinäringens lobbygrupper, EU:s bidragssystem, statliga subventioner för storskaligt fiske.

Isabella Lövin började granska EU:s och Sveriges fiskepolitik, men upptäckte snart att hon inte kunde stanna där. Vad händer till exempel med de fiskare på Kap Verde-öarna vars fångster går till EU-fiskare som åker söderut när de europeiska vattnen är utfiskade?

Tyst hav är en skakande, viktig och brådskande redogörelse för det som håller på att hända alldeles under näsan på oss – en ny Tyst vår.


Författare:  Isabella Lövin Titel: Tyst hav : jakten på den sista matfisken Format: 135x210 mm Häftad Antal sidor: 237 Utgivningsår: 2010 ISBN: 9789174419931


Av samma författare


Tyst hav : jakten på den sista matfisken

Isabella Lövin

Det fanns en tid då kokt torsk var vardagsmat och kött var lyx. Idag är fisk exklusivt och torsken allt…

Läs mer ➔


Tyst hav – Jakten på den sista matfisken

Isabella Lövin

Det handlar egentligen inte om Östersjötorsken, inte heller om ålen, tumlaren eller den blåfenade tonfisken. Det handlar om utfiskningen av…

Läs mer ➔

Sidan använder cookies. Läs mer.