Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos.
Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt – medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav.
Hur har det blivit så?
Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar den näringsmässigt utarmade industrimaten på den traditionellt tillagade matens bekostnad. Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas.
Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till de miljöförstörande fabriksfarmer med tiotusentals djur som med EU-stöd nu även etableras kring Östersjön. Dessa gigantiska samlingar av höns, kor och svin förser matindustrin med billiga komponenter till de standardiserade menyer som erbjuds i allt från skolor och äldreboenden till sjukhus och vanliga lunchkrogar.
Men allt är ändå inte nattsvart. Än är det inte försent att hitta tillbaka till de riktiga råvarorna, de rena smakerna – den sanna matupplevelsen!
Mats-Eric Nilsson, som skakade om de svenska matkonsumenterna med bästsäljaren Den hemlige kocken, tar nu tillsammans med journalistkollegan Henrik Ennart matdebatten ett stort steg vidare.
”Döden i grytan är mycket läsvärd. Den har allt man kan begära av hårresande reportage från en undanskymd verklighet, lärorika utflykter i matindustrins historia, aktuella avslöjanden om svenska förhållanden och – framförallt – en journalistik som vet vad den vill.” Sverker Lenas, Dagens Nyheter

”Myndighetsmissbruk och djuruppfödning hamnar i skottlinjen när Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart tar sig an matindustrin på globla nivå. Det luktar skandal och därför är det en bok som alla borde läsa.” Anna Förster, SvD
”Döden i grytan gör mig fullkomligt rasande på människans högmod, girighet, dumhet och infernaliska kortsiktighet och jag snuddar vid tanken att vi som art kanske inte förtjänar något annat än undergång i det bakterie- och virusträsk vi själva sett till att skapa.” Eva-Lotta Hultén, GP

”Döden i grytan imponerar. … Ennart och Nilsson har skrivit årets självklara vinnare av Augustpriset (inte minst för spridningseffektens skull) i fackboksklassen.” Marianne Ekenbjörn, Sundsvalls tidning


Författare:  Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson Titel: Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat Format: 110x180 mm Pocket Antal sidor: 275 Utgivningsår: 2011 ISBN: 9789170376009


Av samma författare


Sjukt hus : globala miljardsvindlerier från Lesotho till Nya Karolinska

Henrik Ennart, Fredrik Mellgren

"Boken är välskriven och rafflande [...] Augustprisnominering i fackboksklassen och Stora journalistpriset borde vara inom räckhåll. Författarna rör vid vår…

Läs mer ➔


Sjukt hus : globala miljardsvindlerier från Lesotho till Nya Karolinska

Henrik Ennart, Fredrik Mellgren

JOURNALISTERNA Henrik Ennart och Fredrik Mellgren har länge följt bygget av Nya Karolinska som är både Sveriges och byggföretaget Skanskas…

Läs mer ➔


Åldrandets gåta : vetenskapen som förlänger ditt liv

Henrik Ennart

Hur gammal kan en människa bli? 150 år? Eller 200? 1000? Genom historien har människan drömt om evigt liv. Att…

Läs mer ➔


Sjukt hus : globala miljardsvindlerier : från Lesotho till Nya Karolinska

Henrik Ennart, Fredrik Mellgren

"Boken är välskriven och rafflande [...] Augustprisnominering i fackboksklassen och Stora journalistpriset borde vara inom räckhåll. Författarna rör vid vår…

Läs mer ➔


Den blå maten : recept för ett långt och lyckligt liv

Niklas Ekstedt, Henrik Ennart

IDAG VIMLAR DET av råd om vad vi bör äta. Utgångspunkten är nästan alltid olika teorier om vad som är…

Läs mer ➔


Åldrandets gåta : metoderna som förlänger ditt liv

Henrik Ennart

Den första boken på svenska som beskriver korttidsfasta som metod för att må bättre och leva längre. Vetenskapen har länge…

Läs mer ➔


Åldrandets gåta : vetenskapen som förlänger ditt liv

Henrik Ennart

Den första boken på svenska som beskriver korttidsfasta som metod för att må bättre och leva längre. Vetenskapen har länge…

Läs mer ➔


Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även…

Läs mer ➔


Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även…

Läs mer ➔


Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även…

Läs mer ➔


Måltidens magi : om matbordets hotade gemenskap

Mats-Eric Nilsson

"En mycket humoristisk och lärorik historia om måltidens mysterier." GP Ständigt kommer nya kostråd, men de handlar alltid om vad…

Läs mer ➔


Saltad nota : om matfusket – från gatukök till gourmetkrog

Mats-Eric Nilsson

Förr kunde det hända att kyparen liksom räknade fel. Lustigt nog alltid till gästens nackdel. I branschen talade man om…

Läs mer ➔


Saltad nota : om matfusket – från gatukök till gourmetkrog

Mats-Eric Nilsson

Äntligen i pocket med nyskrivet efterord! "En tråkig bok för alla fuskande restauranger. Och viktig läsning för alla oss som…

Läs mer ➔


Saltad nota : om matfusket – från gatukök till gourmetkrog

Mats-Eric Nilsson

Förr kunde det hända att kyparen liksom räknade fel. I branschen talade man om att salta notan. Att den mätta…

Läs mer ➔


Smakernas återkomst : när maten följer årstiderna

Mats-Eric Nilsson

"Den hemlige kockens" kokbok Men vad ska man då äta - och laga? Ända sedan Den hemlige kocken för fyra…

Läs mer ➔


Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även…

Läs mer ➔


Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även…

Läs mer ➔


Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även…

Läs mer ➔


Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik

Mats-Eric Nilsson

Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och…

Läs mer ➔


Äkta vara : guide till oförfalskad mat

Mats-Eric Nilsson

Vad är det egentligen vi stoppar i oss? Frågan släpper inte taget om de tiotusentals svenskar som läst Den hemlige…

Läs mer ➔


Äkta vara : guiden till oförfalskad mat

Mats-Eric Nilsson

Vad är det egentligen vi stoppar i oss? Frågan släpper inte taget om de tiotusentals svenskar som läst Den hemlige…

Läs mer ➔


Äkta vara : guide till oförfalskad mat

Mats-Eric Nilsson

Vad är det egentligen vi stoppar i oss? Frågan släpper inte taget om de tiotusentals svenskar som läst Den hemlige…

Läs mer ➔


Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik

Mats-Eric Nilsson

Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och…

Läs mer ➔

Sidan använder cookies. Läs mer.