Format: 140x212 mm, Danskt band
Antal sidor: 199
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789170379383

Fem härskarteknikerFemtio motståndsstrategier

Sara Berg, Rebecka Bohlin

Författarduon Rebecka Bohlin och Sara Berg synliggör här de många sammanhang där härskartekniker kan förekomma och tydliggör att det alltid handlar om makt, men framförallt fokuserar de i den här handboken på hur du, tillsammans med andra, kan göra motstånd.

Sedan teorin om de fem härskarteknikerna formulerades i slutet av 60-talet av den norska socialpsykologen Berit Ås, har begreppet fått enormt genomslag. Feminister över hela världen har fått verktyg att analysera vad som sker i styrelserum och på byggarbetsplatser, och möjlighet att utmana den dolda makten.

Författarduon Rebecka Bohlin och Sara Berg har hållit workshops och föreläsningar om härskartekniker i femton år och mött hundratals kvinnor som berättat om sina erfarenheter av härskartekniker; osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam.

Fem härskartekniker femtio motståndsstrategier tar sin utgångspunkt i dessa berättelser och en djupintervju med Berit Ås, som berättar om analysen bakom hennes metod och om sina erfarenheter från femtio år av feministisk aktivism. Författarna drar paralleller till andra strukturella förtryck som rasism och homofobi, och ger tydliga exempel på hur härskartekniker används och hur de kan bemötas.

Här finns replikerna som du önskat att du hunnit leverera när någon skön snubbe just förminskat dig. Åsa Beckman, DN

Jag tror inte att översittarnas tid är förbi, men för varje bok i den här genren blir det allt svårare för folk att sätta sig på sina medmänniskor. Maria G Franke, Sydsvenskan

Beställ e-bok

Sara Berg

Sara Berg är dramapedagog inriktad på normkritik och genus samt instruktör i feministiskt självförsvar. Tillsammans med Rebecka Bohlin har hon skrivit Bit inte ihop! Sätt gränser på jobbet (2013). Läs mer om boken och kurskonceptet Bit inte ihop! på bitinteihop.se. Hösten 2017 kommer den andra boken som de skrivit tillsammans, Fem härskartekniker – femtio motståndsstrategier. Läs mer om boken och deras arbete kring härskartekniker och motstånd på femharskartekniker.se.

Mer om författaren

Rebecka Bohlin

Rebecka Bohlin är frilansjournalist, debattör och instruktör i feministiskt självförsvar. 2013 skrev hon tillsammans med Sara Berg Bit inte ihop! Sätt gränser på jobbet för att synliggöra de strukturer som påverkar och håller tillbaka kvinnor på arbetsmarknaden. Hösten 2017 kommer deras andra bok Fem härskartekniker – femtio motståndsstrategier. Hon har även skrivit boken Tackla hatet om näthat, hot och hur du skyddar dig. Läs mer om Rebecka Bohlin och Sara Bergs arbete kring härskartekniker och motstånd på femharskartekniker.se.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla